Sivut

sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Kokemuksia Tregren-keittiöpuutarhasta

Sain keväällä syntymäpäivälahjaksi Tregren T6 -keittiöpuutarhan, johon lupasin palata käyttökokemuksia kartutettuani. Ja mikäs sen parempi aika tutustua tähän yhdessä kuin näin joulun alla, kun moni miettii kuumeisesti lahjaideoita tai -toiveita.

Tregrenillä on keittiöpuutarhoja kolmea eri kokoa, ja tämä minulla oleva T6 on niistä keskimmäinen. Siihen mahtuu 6 pientä ruukkua. Nimesimme meidän T6:n Konnuksi, koska hobittien vehreä kotiseutu kuvastaa sitä, mitä tältä vempeleeltä toivon – vuoden ympäri helposti saatavilla olevia salaatteja ja yrttejä.


Miten kasvit ovat pärjänneet?

Pääsääntöisesti tosi hyvin. Olemme ostaneet Kontuun kaikki kasvit valmiiksi kasvatettuina ruokakauppojen hevi-osastoilta, jolloin satoa on päässyt keräämään heti. Ainoa miinus valmiiksi kasvatetuissa kasveissa on se, että etenkin salaattien mukana saattaa tulla toisinaan kirvoja. Kirvat viihtyvät mm. salaateissa ja timjamissa, joten ne kannattaa kirvainvaasion alettua vaihtaa matalalla kynnyksellä uusiin kerralla. Pitäisi joskus viitsiä kasvatella näitä siis ihan siemenestäkin asti.

Parhaiten keittiöpuutarhassa ovat menestyneet salaatit, timjami, minttu sekä erityisesti basilika. Salaatit kestävät tyypillisesti parisen viikkoa, jonka jälkeen ne alkavat kasvattamaan pitkää vartta ja tulee hoppu syödä ne pois.

Ruokailutottumuksiini keittiöpuutarha on vaikuttanut positiivisesti ja erityisesti salaattia tulee aiempaa useammin otettua leivän päälle. Salaattiateriatkin maistuvat paremmilta, kun niissä on käytetty 1–3 eri salaattilajiketta pelkän jäävuorisalaattipalleron sijaan.


Miten laitteen käyttöönotto ja käyttö ovat sujuneet?

Tregrenin keittiöpuutarha on yksinkertainen käyttää, kun siihen on ensin saanut tutustuttua. Mukana tullut ohjekirja oli kuitenkin tosi minimalistinen. Teen itse töissäni paljon erilaisia ohjeita ja tiedän, että monet itsestäänselvyydetkin kannattaa mainita, eikä jättää käyttäjän oivallettavaksi. Käyttöönotto sinällään oli kuitenkin helppo ja sujui ilman suurempia ongelmia.

Huhtikuusta elokuuhun asti Kontu porskutti ilman suurempia ongelmia. Elokuun lopussa laite alkoi kuitenkin välkyttelemään valoa ja pumppailemaan vettä tiheällä syklillä. Tregreni kanssa käymäni sähköpostikeskustelun päätteeksi minulle lähetettiin uusi ohjainkortti ja virtajohto. Ne oli helppo vaihtaa edellisten tilalle, ja nyt laite on toiminut taas hyvin. Uuden ohjainkortin käyttöönoton myötä laitteen koko käyttöönotto tarvitsi tehdä uudelleen. Uudella ohjainkortilla toimiva keittiöpuutarhamme kantaa nyt ei-niin-innovatiivisesti nimeä Kontu II. Olen tosi tyytyväinen reklamaatioprosessin vaivattomuudesta, sekä siitä, että laite on modulaarinen, eli yhden osan rikkoutuminen ei edellytä koko vempeleen vaihtoa toiseen.

Laitetta ajatellen minulla tulee mieleen kehitysidea. Nykyisellään siitä ei näe ulospäin, paljonko vettä on jäljellä. Veden määrän tarkistus ja lisäys onnistuvat vain ottamalla laitteesta virta pois ja nostamalla ylös laari, jossa kaikki kasvit ovat, ja johon lamppu on kiinnitetty. Tähän olisi kerrassaan loistava semmoinen vedenkeittimistäkin tuttu mitta-asteikko ja muovisista altakasteluruukuista tuttu putki, johon lisättävän veden voi kaataa.

SmartGardener-sovellus apuna

Tregrenin SmartGardener-sovelluksen käyttö ei ole pakollista, sillä laite toimii ilman sitäkin perusasetuksilla, jotka ovat optimoidut salaateille ja yrteille. Sovellus on kuitenkin kätevä, sillä se ilmoittaa, kun vesisäiliöön on aika lisätä vettä tai tehdä siivous ja lisätä uudet ravinteet. Ilmoitusten taustalla ei ole tekoälyä, vaan ne toistuvat tietyin väliajoin, esimerkiksi vettä pyydetään lisäämään joka kolmas päivä.

Sovelluksella voi valita tietylle kasville optimoidun kasvatusohjelman tai luoda oman custom-ohjelman – esimerkiksi meidän Konnussa haluan käyttää ohjelmaa, joka on muuten optimoitu salaatille ja yrteille, mutta jossa on 24/7 valaistuksen sijaan viiden tunnin tauko vuorokaudessa.

SmartGardener-sovellus on kiva ja sisältää paljon tietoa, mutta on aika insinöörimäinen. Kielivaihtoehtoina on vain englanti, joka ei ole meikämilleniaalille ongelma, mutta varmasti rajaa joitain käyttäjäryhmiä pois. Puhelimen ohjelmistopäivityksen jälkeen sovellus on tärkeää muistaa avata, koska se jää muuten pois päältä ja ilmoituksia ei tule. 

Yhteenveto

Vaikka käyttöönotossa luotetaan liikaa käyttäjän intuitioon ja sovellus on insinöörimäinen, on Tregrenin keittiöpuutarha silti ollut tosi hyvä hankinta. Se on lisännyt paljon vihreää ruokavalioon ja tutustumisen jälkeen laitteen käyttö on ollut tosi helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥