Sivut

tiistai 5. helmikuuta 2019

Millaisia teevälineitä käytän?

6.2. vietetään Teen päivää! Valtakunnallisen Teen päivän tarkoituksena on tehdä hyvää teetä tunnetuksi ja saattaa teenjuojat yhteen nauttimaan teetä. Minun aikatauluni ei kuitenkaan anna periksi yhteisille teehetkille, mutta sen sijaan fiilistelen teetä täällä blogissa toivepostauksen merkeissä. Lukijatoiveena kyseltiin nimittäin postausta, jossa esittelisin teen haudutukseen käyttämiäni tarvikkeita. Ylipäätäänhän hyvää teetä voi valmistaa todella erilaisin välinein ja postauksen kommenteissa kuulisin myös mieluusti siitä, miten te valmistatte omat teenne!


Teesihdit
Hyvä teesihti on teetarvikkeiden ykkönen ja tekee irtoteen hauduttamisesta helppoa. Jos teeharrastusta on vasta aloittelemassa, niin toimiva ja tilava teesihti on minusta ehdoton ensihankinta.

Sellaisenaan suoraan mukiin käytettäviä teesihtejä minulta löytyy kaksi. Toinen on iso ja tilava haudutuspallo, joka oli heti ostamisen jälkeen tosi aktiivisessa käytössä. Pallo on ostettu Porvoon vanhasta kaupungista, mutta juuri kyseistä mallia ei muistaakseni enää siellä ole myynnissä. Vastaavasti isoja haudutuspalloja metalliverkolla kuitenkin löytyy monestakin paikasta. Toinen sellaisenaan käytettävä teesihtini on korin mallinen Forsman Tean Handy. Nykyään käytän enimmäkseen sitä, koska se on helppo puhdistaa ja sopii oikeastaan mihin tahansa mukiin.


Sihtien säilytys
Sihtien säilytystä varten keittiössä on Indiskasta ostettu pieni tarjotin ja Fidalta alle eurolla löytynyt Arabian Hovi-sarjan asetti. Käytön jälkeen tyhjennän sihdin lusikalla, huuhtelen vedellä ja laitan sen asetille tai muuhun astiaan. Pesen sihtejä tietenkin myös käsitiskiaineella säännöllisesti ja välillä ne käyvät tiskikoneessa.


Teen mittaaminen
Teen annosteluun käytän briteistä tuliaisiksi saamaani lusikkaa, jolla ei ole mitään tekemistä virallisen teelusikan mitan kanssa. Arvioin teen määrän aina silmämääräisesti, sillä irtoteelaatuja on hyvin eri kokoisilla lehdillä eivätkä ne siksi ole kovin hyvin verrainnollisia vetoisuusmittoihin.


Teekannu
Teekannuna minulla on ollut jo vuosia Prismasta ostettu Housen 1,2 l lasinen teekannu. Siinä sihdin saa nostettua kätevästi pois haudutusajan täytyttyä. Hintakaan ei päätä huimaa, tämä nimittäin maksaa noin 20 €. Vitsillä sanon usein että olen vuosien varrella suositellut tätä jo niin monelle, että voisin ansaita näiden myynnistä provikkaa. Muita teekannuja yritän vielä toistaiseksi olla hamstraamatta.


Vedenkeitin
Meidän kodin kovin teehifistelyjuttu on Brewista Smart Brew -vedenkeitin, joka lämmittää veden asteen tarkkuudella. Olin käyttänyt vuosikausia liedellä lämmitettävää pannua, jolla olin oppinut arvioimaan veden lämpötilan kuulon perusteella. Avomies ei kuitenkaan ollut kiinnostunut tätä treenaamaan, joten meille hankittiin Brewistan vedenkeitin.

Vedenkeitin löytyi teekauppa Chayan valikoimista. Hintaa keittimellä oli noin 120 €, mutta tilausta tehdessä käytettiin uuden uutiskirjetilauksen alennuskoodi, yli satasen tilauksesta rapsahti lisää alennusta ja postikulut olivat 0 €. Alennusjuhlan jälkeen keittimelle jäi hintaa reilu 90 €.

Edit 7/2020: Brewistan vedenkeitin tuli tiensä päähän ilmeisesti tyyppivian vuoksi ja takuu oli jo mennyt umpeen. Tämä oli erittäin lyhyt käyttöikä näin kalliille vedenkeittimelle.


Hyvää Teen päivää kaikille!

4 kommenttia:

 1. Oho, en ole tuollaista hifistelykeitintä ennen nähnytkään. Mahtaa olla aika kätevä niiden teelaatujen kanssa, joita ei hauduteta lähes 100-asteisessa vedessä. Mulla on ihan sokerilämpömittari, jonka avulla mittaan lämpötilan.

  Nuo isot haudutuskorit ovat myös lemppareitani. Ostin omani joskus sokokselta. Verkko on niin pieni ettei teetä pääse läpi, ja se tosiaan sopii mihin tahansa mukiin tai kannuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vedenkeitin tekee teen hyvän teen hauduttamisesta kyllä äärimmäisen yksinkertaista, mutta sokerilämpömittarikin on tuohon varmasti aika passeli. Meiltä taas ei semmoista vempelettä löydy, vaikka olisikin aika monikäyttöinen keittiössä :)

   Laadukkaan teen jälkeen hyvä haudutuskori on varmasti tarvikkeista se tärkein. Onneksi niitäkin alkaa nykyään olla valikoimissa vaikka missä ja edullisesti! Sihtien ja korien osalta haluan omistaa vaan pari monikäyttöistä ja oikeasti funktionaalista sihtiä. Teesihdithän on siitä hassu tuotealue, että niistä löytyy myös valtava määrä hauskan näköisiä, mutta todella epäkäytännöllisiäkin versioita.

   Poista
 2. Ootkin tehnyt viisaasti, kun olet ollut hankkimatta useampia teekannuja. Itselle noita kannuja on vähän kertynyt, mukaan lukien tuo Housen kannu. Minulle teepannun ehkä tärkein piirre vetoisuuden ja sihdin fiksun asetettavuuden ohella on se, että nokasta ei vuoda sivulle tai että siitä ei vielä valu vartta pitkin teen kaatamisen jälkeen. Siksi suosikkiteepannuni tällä hetkellä on itse asiassa Flying Tigeristä ostettu lasinen litran teepannu, jonka nokassa on just sellainen näppärä muotoilu.

  Sihdeistä lempparini taas on Turun Teestä ja Mausteesta ostettu isohko korimallinen sihti, jonka saa isoon mukiin mutta myös sellaiseen reunoiltaan sopivasti leveään teekannuun. Tykkään siitä, koska teenlehdillä ja tarvittaessa myös pienillä yrttiteelehdillä on tilaa liikkua eikä materiaalin vuoksi pieniäkään lehtiä pääse läpi. Sihti on siis ainakin runko-osiltaan muovia mutta kaikista materiaaleista en ole varma. Joka tapauksessa teen aromit pääsevät veteen mutta lehdet, kukat sun muut eivät.

  Mukavaa joulua ja uutta vuotta 2022! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! 😊 Tämän postauksen tekemisen jälkeen meille on kertynyt pari teekannua lisää. Harion pieni lasikannu (vetoisuus noin 4 dl) on tosi kätevä silloin, kun haluaa valmistaa vain pienemmän määrän maisteltavaksi. Lisäksi meillä on myös valurautapannu, mutta se on toistaiseksi ollut vain koristeena. Pitänee tehdä jossain välissä tästä postauksesta päivitetty versio!

   Kiva että siellä on löytynyt mieluisat teevälineet käyttöön! Kuten sanoitkin, niin hyvä kaatonokka on kyllä myös ehdottoman tärkeä ominaisuus teekannussa. Harmi, että tuon osalta joutuu monesti ostamaan sian säkissä, kun eipä tuota veden kaatamista pääse myymälässä kokeilemaan :D Korimaiset sihdit on munkin lemppareita, kun ne on niin helppo puhdistaa.

   Oikein ihanaa joulua ja uutta vuotta 2022 myös sinulle! 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥