Sivut

keskiviikko 12. syyskuuta 2018

5+1 vinkit hyvän teen hauduttamiseen

Lukijatoiveena pyydettiin ohjeita siihen, miten hauduttaa tee oikein. Kokosin tähän postaukseen nyt omat vinkkini hyvään teehen. Ohjeet on suunnattu sellaisille henkilöille, jotka ovat vasta pikkuhiljaa tutustumassa irtoteen maailmaan tai harkitsevat pussiteestä irtoteehen siirtymistä. Tässä ei siis mennä mihinkään gongfu-haudutuksen saloihin, vaan pysytään asian ytimessä ja perusjutuissa. Teen hauduttaminen ei ole niin vaikeaa ja työlästä kuin jotkut ajattelevat, kunhan vain pitää muutaman pointin mielessä.


1. Käytä irtoteetä

Varmaan kaikki tajuavat, että hyvää teetä ei voi hauduttaa ilman hyvää teetä? Unohda siis se Liptonin keltainen, joka jääköön nimeämättä ja hanki hyvää irtoteetä. Monen mielestä pussitee on oikotie onneen, mutta harva pussitee vetää vertoja irtoteelle. Miksi suosittelen irtoteetä?

  • Yleensä pussiteessä käytetty teenlehdet on hienonnettu, jotta se antaa makua veteen mahdollisimman nopeasti. Tämä johtaa kuitenkin helposti kitkeröitymiseen ja makuvivahteiden katoamiseen.
  • Koska pussitee kitkeröityy helposti ja menettää arominsa nopeasti, se on useimmiten kertakäyttöistä (pois lukien isolehtiset premium-laadut). Etenkin maustamattomia teelaatuja taas voi hauduttaa 2-3 kertaa, joitain laatuja jopa enemmänkin, jolloin maku kehittyy haudutuskertojen välillä.
  • Irtoteetä varten on myös paperisia kertakäyttöisiä haudutuspusseja. Ne eivät ole optimaalisia (ks. 3. kohta), mutta ne ovat käteviä esim., jos työpaikan taukotilassa ei ole mahdollisuutta oman teesihdin säilyttämiseen. Täytä vain pussiin sopiva määrä teetä ja hauduta.

Jos et tiedä mistä ostaisit teetä, tsekkaa tekemäni lista Suomen teekaupoista.


2. Unohda pressopannu

Pressopannu voi näyttää kauniilta, mutta se ei ole kovin kätevä. Tee nimittäin jatkaa hautumistaan silloinkin, kun lehdet on jo painettu pressomekanismilla alas pannun pohjalle. Siksi juomasta tulee helposti kitkerää, ellei sitä kaadeta heti hauduttamisen jälkeen kuppeihin tai muuhun astiaan.

3. Hauduta tilavasti

Usein pikkiriikkinen haudutuspallo sullotaan täyteen teenlehtiä. Haudutuksen jälkeen pallon sisältä löytyykin tiivis märkä lehtimytty. Näin haudutettuna lehdillä ei ole tarpeeksi tilaa aueta vedessä ja antaa makua juomalle. Suosi sen sijaan päältä avoimia haudutussihtejä tai isompia tilavia haudutuspalloja.


4. Älä keitä teetä

Teetä ei kannata hauduttaa 100 °C vedessä. Liian kuumassa vedessä teen makuvivahteet kärsivät ja - arvaatkin ehkä jo - siitä voi tulla kitkerää. Tässä viitteellisiä lämpötiloja yleisimmille Suomessa juoduille teetyypeille:
  • Musta ~90 - 96 °C
  • Vihreä ~80 - 85 °C
  • Valkoinen ~70 - 75 °C

Tarkempia suosituksia haudutuslämpötiloista kannattaa katsoa valitsemasi teen pakkauksesta, kysyä myyjältä tai lukea Teen ystävät Ry:n sivuilta. Entäpä miten teeveden lämpötilan saa sopivaksi? Kokeile jotain näistä:

  • Lisää kiehuneeseen veteen tilkka kylmää vettä
  • Keskeytä veden kiehuminen ennen kiehumispistettä
  • Anna kiehuneen veden jäähtyä
  • Käytä lämpömittaria
  • Hanki vedenkeitin, jossa on lämmönsäätö

5. Hauduta sopivan aikaa

Haudutusaikakin kannattaa tarkistaa pakkauksen kyljestä tai myyjältä, mutta useimmille irtoteelaaduille sopii 2 - 4 minuutin haudutus. Voit myös lyhentää tai pidentää haudutusaikaa oman mieltymyksesi mukaan. Kannattaa kuitenkin aina ensin tutustua jokaiseen teelaatuun sen suositeltujen haudutusaikojen mukaisesti. Itse arvioin haudutusajan ihan mututuntumalla, mutta apuna voi käyttää esimerkiksi puhelimen sekuntikelloa.

+1 Älä stressaa

Sinusta ei tarvitse tulla teeseremoniamestaria, joten älä turhaan jännitä. Teen hauduttamisen ei kuulu olla stressaava suoritus. Muutaman asteen tai sekuntien heitto sinne tai tänne ei välttämättä pilaa teetä ja vaikka siitä joskus tulisikin vähemmän hyvää, niin mitä sitten? Teen hauduttamistakin oppii vain kokeilemalla.


Löytyikö näistä hyviä vinkkejä siihen, miten hauduttaa teetä?

12 kommenttia:

  1. Tämä tuli kyllä tarpeeseen! Mietinkin että voisin ilmojen kylmetessä kokeilla pitkästä aikaa irtoteetä - nyt sitten osaan välttää ne yleisimmät mokat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tämä oli hyödyllinen sinulle Mikla! Avainjuttu teen hauduttamisessa lienee se kitkeröitymisen välttäminen, jota on lopulta aika helppo vältellä kunhan tietää mitkä asiat sitä aiheuttaa.

      Poista
  2. Oikein hyvä ja kattava postaus perusteista! :) Lisäisin vielä yhden: ennen haudutusajan muuttamista kannattaa ennemmin puuttua teen annosteluun, jos lopputulos tuntuu liian vahvalta tai miedolta. Mulla on omakohtaista kokemusta laaduista, jotka suuttuvat yli 2 minuutin haudutusajasta mutta joilla olen saanut mieleiseni vahvan lopputuloksen lisäämällä annostelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli myös kyllä oikein hyvä pointti! :) Moni aloittelija saattaa varmasti tehdä sen virheen, että yrittää tehdä vahvempaa pidentämällä haudutusaikaa liikaa, jolloin lopputulos on jälleen kerran todennäköisesti kitkerä.

      Poista
  3. Hyviä ohjeita! Mulla ei ole semmosta mahdollisuutta varmaan mitata tuota lämpötilaa, mutta jos veden kiehauttaa voisi varmaan laittaa maustumaan muutamaksi minuutiksi. Yleisesti todella hyvät ohjeet ja semmoinen loistava tapa lähestyä asiaa. Ja kattilassa varmaan pystyisi hyvin vain kiehauttamaan ja kaatamaan siivilän lävitse kaatimeen teetä nautittavaksi jos tilavuutta on haussa. Mutta mulla myös on upotettava pallo ja se semmonen pieni puristettava makulusikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että tykkäsit! Kannattaa tosiaan välttää teeveden keittämistä kiehuvan kuumaksi tai vaihtoehtoisesti antaa kiehuneen veden jäähtyä hieman ennen teenlehtien lisäämistä. Kattila sinänsä kuulostaisi aika ihanteelliselta haudutusastialta, koska siinä on tosi hyvin tilaa lehdille :)

      Poista
  4. Jos minua jokin sylettää, niin se on tee joka valmistetaan pressopannussa. Hyi yök! Juon kahvilassa sitten vaikka mieluummin sen pussiteen kuin huonosti haudutetun irtoteen. :D

    Mä käytän kyllä muutenkin pussiteetä, tosin vähenevissä määrin koska ahdistaa siitäkin syntyvä jäte. Clipperin teet on pakattu kivasti, ja ne ovat mielestäni laadukkaita ollakseen pussissa. Teen tekeminen on ihan oma juttunsa, johon käytän aikaa ja ajatusta. En tiedä keitänkö mitenkään sen erityisempää teetä, mutta ainakin valmistan sen rakkaudella. Minulla on pari ihanaa teekannua, ja on ihanaa kun on vieraita ja heille voi tarjoilla teetä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle uudessa kahvilassa saatan tilata teen sijaan rooibosta tai yrttihauduketta, jos en tiedä tarjoillaanko tee pressopannussa vai ei. Ne kun kestävät ylihautumista paremmin :D

      Pussiteestä tulee tosiaan enemmän jätettä, ja en voi käsittää esim. miksi niin moni brändi käyttää teepusseihinsa edelleenkin valkaistua paperia. Kuulosti muuten tosi ihanalta tuo, millä periaatteilla teet teetä. En usko, että noin haudutettu tee voisi olla mitään muuta kuin hyvää! <3

      Poista
  5. Hyvää tietoa, kiitos!
    Tein kerran joululahjaksi itse maustettua mustaa teetä (lisäsin puruihin kuivattua appelsiinin kuorta ja muistaakseni kanelitangon paloja)
    ja ainakin lahjan saaja kehui makua,
    vaikken osannut ollenkaan näin hyvin opastaa haudutuksessa... :D
    Lisäiletkö ikinä itse extramakuja teehen, vai menetkö aina valmiilla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! :)

      Ihanan kuuloinen tuo itse tekemäsi maustettu tee! <3 Maustetuissakin laaduissa voi muuten yleensä mennä aina sillä lämpötilasuosituksella, joka on itse teenlehdille annettu. Itse en ole maustanut teetä ainakaan vielä, mutta mielessä on ollut kyllä kokeilla joskus! Erityisesti haluaisin kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä, joissa olisi mukana laventelia.

      Poista
  6. Kiitos tästä kirjoittajalle ja kommentoijille! Meinasin juuri ostaa pressopannun teen valmistukseen (ajatuksella että se on kätevä ja helppo puhdistaa), mutta onneksi Googletin "teen valmistus pressopannussa" ja luin tämän, niin osaan välttää katkeraa teetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos kommentista Niko ja mukavaa, että postaus kommentteineen oli hyödyksi. Juuri tämmöisiä tilanteita varten tämän postauksen alunperin loinkin. Toivottavasti löydät näiden vinkkien avulla omaan käyttöösi sopivat teetarvikkeet. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥