Sivut

sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Uudet vaatteet 2023: 1/2

Keep Changing Colours -blogin Eni piti kirjaa vaatehankinnoistaan ainakin 2021 ja 2022. Tänä ja viime vuonna Arsenikkia Aamutuimaan -blogin Dekadentti Irvikissa on myös seurannut vaateostoksiaan ja nyt on minunkin vuoroni! Pohjustan teemaa kertomalla suhteestani vaatteisiin ja kurkataan sitten, miten meni H1, eli tammikuusta kesäkuuhun.

Miten suhtaudun vaatteisiin?

Tyyli on minulle tärkeä. Haluan että vaatteet kuvastavat persoonaani ja että koen niissä oloni kotisaksi. En kuitenkaan erityisesti tykkää vaatteiden ostamisesta. Sovittaminen, etiikka sekä ekologia ahdistavat ja mietin usein tarkkaan ostopäätöksiäni. Pidän vaatteistani hyvää huolta ja myös korjaan tai korjautan niitä. Olen se tyyppi, joka parsii sukkia ja ihmettelee mikseivät kaikki tee niin.

Minulla on plakkarissa tradenomin papereiden lisäksi vaatetusalan AMK-tutkinto. Ammattilaisena tuotteita arvioi myös teknisesti; Vaikuttako kangas sopivalta tuotteeseen? Mitä materiaalia se on? Kestääkö se käytössä? Sopiiko malli minun keholleni?

Jämähdän usein tuttuihin asuihin, jotka tietenkin vaihtelevat vuodenajan mukaan. Toivoisin pukeutuvani monipuolisemmin, mutta toisaalta hyväksi todettu arjen univormu tuo myös turvaa. Välillä pidän korjauskelvottomaksikin rikkoutunutta tai kulunutta vaatetta, jos en ole löytänyt sille kriteeristöni täyttävää seuraajaa tai jos vaate on vain kotikäytössä. Piheys puskee toisinaan siis läpi ja myöskin rima on korkealla uusille hankinnoille.

Seuranta tammi-kesäkuulta


Seurantaan on otettu mukaan vaatteet aina alusvaatteista päällysvaatteisiin, sekä kengät ja puettavat asusteet. Pois seurannasta on rajattu mm. korut, aurinkolasit ja laukut – joskin muistelen, että olen ostanut vain yhdet korvikset keväällä.

Tammikuu

  • Kengät 8,00 € / kirppis
  • Leggarit 19,99 € / Cubus
  • Yhteensä 27,99 €
Puuvillalegginssejä tarvitsee säännöllisesti uusia, koska vanhat kuluvat rikki haarasaumasta. (Suosittele mulle hyviä puuvillaleggareita!) Lisäksi löysin kirpparilta upeat soljilla somistetut nilkkurit lämpimällä vuorilla! Nämä eivät varsinaisesti olleet ostoslistalla, mutta toisaalta talven arsenaalista puuttuivat juuri tämmöiset matalavartiset statement-kengät.

Helmikuu

  • Keeppi 4,40 € / Fida
  • Trikoomekko 8,70 € / Fida
  • Yhteensä 13,10 €
Muistin jo talvella, että kesään sopivat trikoomekkoni kaipaavat uudistusta, ja vastaan tulikin mustavalkoinen mekko, josta löytyy taskutkin! Tämä mekko oli käytössä viimeksi tällä viikolla, joten hyvä ostos. Lisäksi heräteostoksena hankin keepin. En onnistunut tänä vuonna liittämään tätä keskiaikafestarien asuun, koska muut vaatteeni tuntuivat liian moderneilta sen kanssa. Katsotaan, josko tälle lähivuosina löytyisi käyttöä?

    Maaliskuu

    • Mekko 39,95 € / Indiska
    Tämä mekko unohtui kuvata keväällä, mutta kuvailen sen teille: Kyseessä on aavistuksen paksumpi trikoomekko pitkillä hihoilla ja levenevällä helmalla. Täydellinen siis kevääseen ja syksyyn. Tätä aarretta en ole vielä käyttänyt, mutta varmasti se pääsee syksyn mittaan vielä päälle.

    Huhtikuu

    • Esiliina, saatu lahjaksi / Pentik
    • Leggarit x 3, yhteensä 40,88 € / Cubus
    Onko essu oikeastaan edes vaate? Patakinnas ei ainakaan ole, joten esiliinan paikka ei oikeastaan taida olla tässä postauksessa. Mutta siinä se nyt on. Ihastelkaa. Toivoin sen syntymäpäivälahjaksi, sillä vanha lottaesiliinani ei ole vuosikausiin mahtunut minulle. Lisäksi ostin kaupasta lisää leggareita tarpeeseen.

    Toukokuu

    Ei yhtä ainuttakaan vaatehankintaa, hurraa! :)

    Kesäkuu

    • T-paitamekko 36,00 € / Vainajala

    Kesäkuussa hankin Vainajalalta t-paitamekon hienolla kalloprintillä. Minulla ei ole ollut aikoihin mekkoa placement-printillä, joten tämä on piristävä lisä kesän vaatekaappiin.

    Kesällä huomasin vielä vahvemmin, että arkivaatteeni kaipaavat päivitystä. Käytin nimittäin usein vaatteita, joissa yksin kotona oleminenkin arveluttaa. Poistoon lähti kainaloista pinttyneen hajuinen trikoomekko ja pari muutakin kulahtanutta yksilöä joutaisi pois. (Tiedän että haisevia vaatteita voi kokeilla liottaa yms., mutta haju tuli nopeasti takaisin.) Tahtoisin löytää ensi kesäksi mustavalkoraidallisen arkimekon sekä mekon, jossa olisi jokin sopivan synkeä kukkakuosi.


    Yhteenveto

    Puolen vuoden aikana rahaa kului vaatteisiin 157,92 €. Ei pöllömpi? 60 % (6 kpl) oli kaupasta uutena itse ostettua ja niistä 4 kpl oli peruslegginssejä. Lahjaksi saatu essu oli myös uusi. Kirpparilta peräisin oli 30 % eli 3 kpl. Keeppi ja Indiskan mekko eivät ole vielä olleet käytössä. Mekolle on taatusti käyttöä syksyn mittaan, joten keeppi oli nyt ainoa potentiaalinen hutiostos.

    Tältä puolivuotiselta jäi mieleen, että kesän arkisempi vaatevalikoima kaipaa uudistamista parin "värikkäämmän" arkimekon kera. (Värikäs = mustavalkoisia raitoja tai kukkakuosi mustalla pohjalla. Niinpä niin.) Pitää siis yrittää löytää niitä kirppareilta tai viimeistään loppukeväästä aktivoitua kollaamaan kauppoja, etten jää ilman. Myös kesäjalkineita voisi ostaa muutamat lisää, koska ne kuluvat nopeasti. Mustat varrettomat tennarit menivät juuri roskiin, joten sellaiset ainakin tarvitsen. Ballerinoja kuluu myös aina. Lisäksi mustat espadrillot beigellä narulla somistetulla pohjalla olisivat ihanat. Sellaisia minulla ei ole koskaan ollut, mutta ne olisivat semmoiset hippigootit. Nämä on nyt lisätty ensi vuoden vaateostoslistalle.

    8 kommenttia:

    1. Tällainen seuranta voisi olla hyödyksi itsellekin, säästyisi turhilta mieliteko-ostoksilta! Vaatekappaletta arvostaa aina ihan eri tavalla kun se on harkittu ja huolella valittu.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Suosittelen tätä kyllä kovasti jos vähänkin siltä tuntuu! :) Seurannan sivutuotteena sain myös kasattua ostoslistaa, joka toivottavasti sitten auttaa löytämään niitä oikeasti tarvittuja juttuja.

        Poista
    2. Olipa kivaa lukea tämä postaus, ja hauska päästä kurkistamaan, millaisia vaateostoksia kukin hankkii, ja millaisia pohdintoja niihin liittyy. 😊 Mulla kans on pari pitkähihaista paitaa, joiden kainaloiden kangas on kulunut ja tummunut, mutta en ole saanut aikaiseksi hankittua korvaavia paitoja tilalle. 🙈

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Ihana että tykkäsit! :) Kovin lohdullista kuulla, että sielläkin saatetaan välillä olla hieman laiskoja shoppailijoita, vaikka selkeä tarve jollekin uudelle hankinnalle olisikin. Hupsu ilmiö. :D

        Poista
    3. Olipa kiva kooste! Pitäisi itsekin miettiä, mitä sitä on tänä vuonna ostanut. 🤔 Yleensä tulee itse ommeltua vaatteita, mutta muutamia olen löytänyt verkkokaupoistakin ja kenkiäkin taitaa olla parit uudet tälle vuodelle. 😊 Ei ollenkaan paha summa, mitä siulla on mennyt ekan puolikkaan aikana! ^^

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos, ihana kuulla että tykkäsit! Kyllähän tämmöiseen koosteeseen voi lisätä myös ne itse itselle valmistetut vaatteetkin. :)

        Poista
    4. Kivoja vaatteita ja mukava tyyli, kaikki vaikuttavat olevan sinun ja blogisi näköisiä. Koitan nykyään myös ostaa vain aina "ykkösvaatteita" eli varmasti mukavia ja hyviä, eikä mitään "ihan kivoja" tule enää ostettua. On tullut käytyä toki liian harvoin kirppiksellä, mutta en ostakaan kuin muutaman vaatekappaleen vuodessa vaikka ne tulisikin uusina liikkeistä.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiva kuulla, että siellä on rima noussut korkealle ja "ihan kivat" vaatteet jää suosiolla ostamatta. :)

        Poista

    Kiitos kommentistasi! ♥
    Thank you for commenting! ♥