Sivut

sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Keskiaikafiilistelyä Turussa

Kesä-heinäkuun vaihteessa otettiin Aleksin kanssa suunnaksi Turku, jossa yövyttiin keskustassa pari yötä hotellissa. Reissu ei olisi voinut olla parempaan aikaan, sillä olimme ihan kypsiä helteeseen. Meillä oli kotona inhimillisempi lämpötila kuin viime kesänä, koska yläkerrassa on nykyään mustien kuumuutta itseensä imevien rullaverhojen sijaan sälekaihtimet, mutta oli silti ihan parasta päästä hotelliin, jossa oli huonekohtainen viilennys.

Keskiaikaiset markkinat

Ajoitimme reissumme samaan aikaan Turun keskiaikaisten markkinoiden kanssa. Tapahtuma on ollut menolistalla jo jokusen vuoden, joten oli kiva päästä sinne vihdoin. Kyseessä on siis Suomen suurin keskiaikatapahtuma, jolle pitkän historian omaava Turku luo mainion näyttämön.

Kävimme markkina-alueella pyörimässä peräti kahtena päivänä, mutta en tajua miten onnistuimme olemaan näkemättä vilaustakaan markkinanäytelmistä ja musiikkiesityksistä. Meille markkinat olivat siis vain kojujen kiertelyä. Siihen nähden tykkäsin enemmän Hämeenlinnan keskiaikafestareista, joissa oli helpompi hahmottaa tapahtuma-alue ja siellä tarjolla oleva ohjelma. Turussa myyntikojujen kotimaisuusaste oli kuitenkin huikea ja tarjolla oli paljon nimenomaan pienten yritysten itse tekemiä tuotteita, jota arvostin suuresti.

En valitettavasti tajunnut ottaa markkinoilta yhtäkään kuvaa.

Aboa Vetus / Ars Nova

Keskiaikateemaa jatkoi reissun toisena päivänä vierailu Aboa Vetus Ars Nova -museokompleksissa. Museo koostuu siis kahdesta eri puolesta – Aboa Vetus on arkeologinen museo ja Ars Nova on nykytaiteenmuseo. Aboa Vetus on syntynyt oikeastaan vahingossa, kun 1990-luvulla rakennettiin tarkoituksella vain taidemuseota, mutta museon kellaritiloja tehdessä törmättiinkin keskiaikaisen korttelin raunioihin. Arkeologien esiin kaivamat kellarit on jätetty paikoilleen ja konservoitu. Museotilassa voi tutustua keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja kulkea vanhaa Luostarin jokikatua pitkin. Esillä oli myös paljon ajan esineistöä sekä myös jonkin verran replikoita ajan lasiesineistä. Koska kyseessä oli hämärä kellaritila, sen kuvaaminen oli hieman haastavaa. Parhaimmillaan Aboa Vetus onkin, kun sen pääsee kokemaan itse. Tämä on muuten myös mahtava hellepäivän vinkki, sillä maan alla raunioilla oli ihanan vilpoisaa.

Koska nykytaiteenmuseo oli niin kätevästi samassa rakennuksessa, sain ensikertaa meidän yhteisen taipaleen aikana raahattua Aleksin taidemuseeon. Oltiin molemmat tosi innoissamme Kustaa Saksin teoksista, jotka on luotu kuvakudosten muotoon. Psykedeelinen ja kaleidoskooppimainen muotokieli yhdistyy eläin- ja kasviteemoihin Aura-näyttelyssä. Näyttely kestää 9.10.2022 asti ja suosittelen sitä lämpimästi!

Ravintolat ja ostokset

Aleksin keliakian takia käytämme reilusti aikaa ruokapaikan valintaan. Reissummin fiinimmäksi ravintolaksi valikoitui tällä kertaa Di Trevi, joka oli tosi kiva tuttavuus. Menussa oli muutama juttu, jotka tarvitsi muokata erikseen gluteenittomaksi, mutta se tehtiin niin että annos pysyi kuitenkin tasavertaisena gluteenilliseen versioon nähden. Matkan toinen uusi ravintolatuttavuus oli Tintå, jossa kokeilin ensikertaa mansikkaa pizzassa ja ihastuin.

Keskiaikaisilta markkinoilta mukaan tarttui Jäälasikukalta kaunis keraaminen parsinsieni sekä Yrttisaippua Sarlin Oy:lta jalkakylpysuola, huulirasva sekä löylytuoksu. Keskiaikateemaa jatkoi vielä Sammakon kirjakaupasta ostamani Rutto-tietokirja – joskin ruttohan ei ole ainoastaan mikään keskiaikainen ilmiö. Kirjan lisäksi kirjakaupasta tuli mukaan tarroja. Teeostoksilla käytiin tietenkin Turun teessä ja mausteessa sekä Teepolulla. The Body Shopista hain uuden matkakokoisen vartalovoiteen.

Kuvasta jäi uupumaan pari Restylen vaatetta, jotka kotiutin Cybershopista. Olipa piristävää ostostella pitkästä aikaan ihan ehtoja alternativevaatteita!


Onko sinulla jotain kivoja vinkkejä Turusta? Tai vielä loppukesälle kesäreissuja tiedossa?

7 kommenttia:

  1. Kyllähän täällä Turussa varsinkin kesällä tapahtuu kaikkea mielenkiintoista! Noitten keskiaikamarkkkinoitten yhteydessä on muuten Turun linnan luona oikein vanhanajan turnajaisetkin hevosineen ja ritareineen.

    Jos nyt jotakin erilaista suosittelisin (kuin esim. DBTL ja Ruisrock), niin kivan maisemapiknikin voi toteuttaa vaikka Låna-vuokraveneellä: https://kissmyturku.fi/kohdekortit/lana
    Pikkuföri-taksivene vie myös katselemaan maisemia hiukan toisesta näkövinkkelistä: https://kissmyturku.fi/kohdekortit/jokilautta-pikkufori

    Ukkopekka-höyrylaivalla voi käydä vaikka Naantalissa tai risteillä Loistokarille: https://www.ukkopekka.fi/

    Ruissaloon pääsee bussilla numero 8 (tai autolla), ja sieltä löytyy esim. kasvitieteellinen puutarha ja Kansanpuiston rannasta oikealle lähtee rantatie, jota on kiva kävellä ja katsella vanhoja pitsihuviloita. Ruissalossa on myös kivoja luontopolkuja opasteineen ja ihania kahviloita ja ravintoloita: https://www.turku.fi/ruissalo/kahvilat-ja-ravintolat

    Ruissalon telakalla on myös kiva pizzeria ja sisustuskauppa taidenäyttelyineen: https://ruissalontelakka.fi/ravintolatelakka/zake/

    Olisiko näissä jotakin kiinnostavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Siinäpä kyllä paljon hyviä ideoita seuraavaa reissua varten! Etenkin toi Ruissalo kuulostaa tosi kiinnostavalta ja siellä ei ole ainakaan nyt aikuisiällä tullut käytyä koskaan. :)

      Poista
  2. Turku on kyllä ihana :) Kivoja paikkoja/kokemuksia Funikulaari, Kakolanmäki, Ruissalo ja tietysti se Föri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Tulee siitä melkein semmoinen fiilis kuin olisi jossain kauempanakin, kun tunnelma on niin erilainen. Funikulaari ja Föri oli mielessä tuollakin reissulla, mutta ne jäi nyt sitten jälleen kerran ensi kertaan :D

      Poista
    2. Jos Funnykulaari toimii... :D

      Poista
  3. Ihanan kuuloinen reissu. 😍 Nyt tekee mieli itse lähteä keskiaikamarkkinoille. 😂

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥