Sivut

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Vinkit ekologisempaan teen juontiin

Ihanaa sunnuntaita kaikille! Meillä on ollut erityinen viikonloppu, kun juhlimme eilen Aleksin 30-vuotissynttäreitä pienellä porukalla. Valmistelujen aikataulua hankaloitti minulle perjantaina iskenyt migreeni, mutta saatiin sittenkin lauantaina kaikki tarjoiltavat valmiiksi ja koti siivottua ajoissa. Synttäreistä kuitenkin lisää vasta ensi viikolla – nyt nimittäin keskitytään toiseen ajankohtaiseen asiaan: teen päivään.

Kulutustottumusten vaikutus ympäristöön on asia, johon kiinnitän huomiota yhä enemmän ostoksia tehdessä. Myös teehen liittyy monia asioita, joita kannattaa ympäristön kannalta huomioida. Teen päivää vietetään tänään 6.2. ja ajattelin nyt sen kunniaksi jakaa muutaman vinkin siitä, miten teestä voi nauttia ekologisemmin.


Suosi luomua

Luomuruoan konsepti alkaa olemaan jo kaikille tuttu, mutta kerrataan vielä lyhyesti. Luomuruoka on tuotettu luonnonmukaisesti, joten sen valmistuksessa ei ole käytetty esimerkiksi kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Tämä tarkoittaa siis pienempää kemikaalitaakkaa niin ympäristölle kuin tuotteen kuluttajallekin. Win win. Jotta Suomessa tuotetta voi myydä luomutuotteena, on sen täytettävä EU:n luomulainsäädännön kriteerit.

Maustamattomien teelaatujen joukosta löytyy paljon luomua, mutta myös maustettuja luomulaatuja on tarjolla yhä enenevissä määrin. Oikeastaan ainoastaan suklaan, kaakaon, toffeen ja karamellin makuiset herkkuteet ovat tämän osalta vähän kuolleessa kulmassa. En ole (vielä) malttanut rajata teeharrastustani luomuun, mutta yritän kuitenkin kasvattaa luomuostosteni määrää. Helpointa se on nettiostoksilla, kun valikoimaa pystyy selailemaan rauhassa, mutta palvelevissa teepuodeissa tulee edelleen ostettua milloin mitäkin. Etukäteen tehty ostoslista kuitenkin helpottaa silloinkin.

Useat haudutukset


Moni ajattelee penninvenytyksenä sen, jos teepussia hauduttaa moneen kertaan. Maustamattomien irtoteelaatujen kanssa se taas on suorastaan etiketin mukaista. Useita teelaatuja voi hauduttaa jopa 3 kertaa, osaa enemmänkin ja osaa vähemmän. Teen maku muuttuu joka haudutuskerralla vähän erilaiseksi.

Maustetut teelaadut eivät ole niin suosittuja useaan haudutukseen, mutta niitäkin voi kokeilla haudutella pariin kertaan. Osa toimii toisella haudutuksella paremmin ja osa huonommin, joten se selviää vain testaamalla. Minua ei ainakaan haittaa se, jos arkisen työpäivän toinen teekupillinen on maultaan hieman miedompi kuin ensimmäinen. Jos maku on lisätty teehen vain aromeilla, se kuluu haudutusten myötä yleensä nopeammin pois, kun taas esimerkiksi kuivatut kukat, yrtit, hedelmät ja marjat jaksavat luovuttaa makua paremmin seuraavaankin haudutukseen.

Muista kierrättää


Olen jo pitkään ajatellut, että jos osallistuu kuluttamiseen, pitää osallistua myös kierrättämiseen. Olipa valintasi pussitee tai irtotee, muista aina kierrättää siitä syntyvät roskat mahdollisimman hyvin.

Jokainen osaa taatusti laittaa haudutetut irtoteet biojätteeseen ja kartonkipakkaukset pahvinkeräykseen, joten en nyt saarnaa niistä. Pari vinkkiä kuitenkin: Monissa irtoteepusseissa on maun säilymistä varten foliokerros. Siitä saa pelastettua suurimman osan metallinkeräykseen leikkaamalla pussin yläreunan ja pohjan irti ja sitten pussin pitkittäissuunnassa auki. Pussin sisin kerros on monesti paperia, ja jos siihen ei ole imeytynyt (maustetusta) teestä esimerkiksi rasvaa, voi sen kierrättää kartonkina. Jos pussissa on pussinsulkija, kannattaa se ottaa talteen jatkokäyttöä varten.


Miten meinasit viettää Teen päivää?

2 kommenttia:

  1. Olipa hauskasti tiivistetty tuo "jos osallistut kuluttamiseen, osallistu kierrättämiseen"! En tiennytkään, että irtoteepusseissa saattaa olla foliota: jatkossa yritän huomata ja kierrättää oikein, jos käytän sellaisia. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla, että postauksesta löytyi hyödyllinen vinkkin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥