Sivut

lauantai 11. huhtikuuta 2020

Synkiökodin pääsiäiskoristeet

Hei vaan kaikille ja mukavaa pääsiäistä! Hauduttelin juuri aamuteetä ja huomasin, että pihallamme välillä viihtyvä rusakko oli tullut katsastamaan eilisen kuorikateprojektini työn jälkeä. Siinäpä vasta ihana pääsiäispupu.

Tajusin muuten vasta viime vuonna, että pääsiäiskoristeet sopivat hyvin myös tällaiseen synkiökotiin ja tänä keväänä otin oivalluksesta kaiken ilon irti. Suomalaisessa pääsiäisen vietossa yhdistyvät kristillinen juhla ja vanhat pakanalliset perinteet sekä kansanuskomukset, joten pääsiäisestä onkin yllättävän helppo ammentaa inspiraatiota kevätkodin piristykseksi.


Nykypäivänäkin pääsiäisen viettoon kuuluvat olennaisesti virpominen, pääsiäisnoita- ja trulliperinne. Tämä tapa liittää noidat olennaisesti osaksi pääsiäistä. Minulla on ihana camee-kuvioitu tuikkukippo, jonka naishahmo sai lainaan metallisen noidanhatun viime syksynä osatamaltani kurpitsalyhdyltä. Yhdistelmä on aika hillitty ja elegantti tyypillisiin värikkäisiin pääsiäiskoristeisiin verrattuna.

Tuikkukipon takana oleva musta kissa on postikortti, jonka sain alkuvuodesta Lontoosta S:ltä, joka onnitteli meitä uudesta kodista. Ilahduin silloin tuosta kortista niin kovasti, että taisin tirauttaa muutaman kyyneleekin. Kortin kissateos on nimeltään Lucky cat ja se on alunperin julkaistu postikortissa jo vuonna 1936. Kortti on saapumisestaan asti ollut esillä tv-tason laidalla, jossa se saa nyt pääsiäisenä toimittaa noidan kissan virkaa.



Pääsiäismunat ovat myös yksi pääsiäiseen kiinteästi juurtuneista symboleista. Kananmunat kuvastavat syntymää ja elämää, joten ne ovat loogisesti yhteydessä kevääseen ja siihen, miten luonto puhkeaa jälleen kukkaan pimeän talven jälkeen. Meidän kotimme pääsiäiskoristuksien joukosta löytyy melko paljon pääsiäismunia. Yksi niistä on viime kesänä kirpparilta pikkurahalla löytämäni isohko kynttilä, joka koristaa sohvapöytää.


Olohuoneesta tv-tason toiselta laidalta löytyy myös lisää pääsiäismunia – niitä suklaisia syötäviä tietenkin. Munien lisäksi kanat ja tiput kuuluvat olennaisesti pääsiäisen symboliikkaan. Siksi linnunjalkaa esittävä kynttilänjalka sai kannateltavakseen iloisen keltaisen kynttilän. Keltaistahan meillä ei kotona muuten juurikaan ole, mutta tuo kynttilä nivoo lintuaiheisen kynttilänjalan niin hyvin pääsiäiseen, että se on ihan ehdtoton.

Edellisessä postauksessa esittelemäni maalatut pääsiäismunat löysivät paikkansa työhuoneestani kerrosvadilta. Tuo kerrosvati oli alunperin äitini kirppislöytö ja heiltä se kulkeutui minulle. Kerrosvadin takana lymyää toinen musta kissa taulun muodossa ja odottelee pääsyään seinälle.


 Näkyykö pääsiäinen sinun kotonasi?

10 kommenttia:

  1. Ihanasti oot saanu pääsiäisfiilistä hyvin vähäeleisesti ja kauniisti esille.♥
    Ite en jaksanu kaivaa mitään koristetta nyt.

    VastaaPoista
  2. Ihana tuo kynttilänjalka! Sopisi ihan normi sisustukseen, mutta hauska lisä myös pääsiäiskoristeisiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sonja! Normaalisti minulla on tuossa kynttilänjalassa musta tai valkoinen kynttilä, mutta tosiaan keltainen kynttilä tekee tuosta kivan pääsiäiskoristeen :)

      Poista
  3. ihanan hillitty sisustus sulla :) kauniita koristeita ^_^

    VastaaPoista
  4. Nuo maalatut munat on kyllä niin kauniita! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kieltämättä olen kyllä itsekin lopputulokseen aika tyytyväinen :)

      Poista
  5. Tosi kivannäköisiä koristeita, kelpais! Mun ei tule ikinä sisustettua juhlapyhien mukaan kai olen sen verran laiska sisustaja, toisaalta enpä ole aiemmin ajatellutkaan, että voisi tuollaisia vähän synkempiä pääsiäiskoristeita käyttää! Tulee vaan eka mieleen kirjavat pääsiäismunat ja pupuposliinifiguurit. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Tiia! Mullekin tuli pääsiäisestä ensin mieleen nimenomaan kaikki värikkäät pastellisävyiset puput ynnä muut vähän lapsekkaat koriseet, mutta yllättävän hyvin tämä konsepti tosiaan taipuu värien puolesta rajoittuneempaankin kotiin :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥