Sivut

lauantai 27. marraskuuta 2021

Elämäni kalleimmat teeostokset – ökyteetä Chayasta

Otsikoin tämän postauksen hieman raflaavasti, sillä näihin teeostoksiin liittyy myös tarina!

Kävin tammikuussa Chayassa teeostoksilla Aleksin puolesta. Hän oli yövuoroväsymyksestä huolimatta saanut koostettua minulle ostoslistan, jossa oli teelaatujen nimet mutta ei ostettavia määriä. Kysyin, onko ok jos ostan kaikkea 50 g – kuulemma oli. Samalla reissulla ostin muistaakseni myös pari muuta teetä näiden postauksessa esitellyn neljän lisäksi. Myyjä tarjosi minulle Chayan kantiskorttia, jolla saa nyt ja jatkossa -10 % alennuksen. Kyllä kiitos! Naputeltuaan ostokseni alennuksineen kassaan, kuulin loppusumman joka hipoi satasta. Onneksi yllättynyt ilmeeni oli piilossa kasvomaskin takana, kun maksoin kiltisti ostokset.

Elämäni kalleimpien teeostosten jälkeen viestittelin Aleksin kanssa ja selvisi, ettei hän ollut muistanut katsoa pyytämiensä teelaatujen hintoja, jotka olivat jotain 15–30 €/50 g väliltä. Talous ei onneksi tähän vahinkoon kaatunut, ja pääsimme maistelemaan sellaisia teelaatuja, joita ei yleensä raaski ostaa kotiin. Lisäksi Chayan kantiskortista tulee olemaan iloa jatkossakin.

Haluan korostaa, että Chaya tarjoaa teetä hintatasoltaan laidasta laitaan, joten sinne uskaltaa mennä ostoksille pienemmälläkin budjetilla. Toisaalta tyyriimmät teet kannattaa myös haudutella 2-3 kertaa, eli pienestä määrästä lehtiä saa paljon teetä, jonka maku kehittyy erilaiseksi joka haudutuksella. (Kalliimmat laadut ovat myös oiva vinkki teehifistelijälle joululahjaksi!)

Meng Ding Gan Lu
Tämä on eeppisimmän kuuloinen tee, jota meidän teehyllystämme on koskaan löytynyt. Tässä suora lainaus siitä, mitä Chaya tästä teestä kertoo: "Legendan mukaan tämä on ensimmäisiä ihmisen kasvattamia teitä maailmassa. Buddhalaismunkki Wu Lizhen istutti kahdeksan teepensasta Meng-vuoriston huipulla (Ding) sijaitsevaan luostariin. Tästä mahdollisesti alkoi teenviljelyn historia. Legenda jatkuu, että Wu Lizhenin saavutettua Nirvanan paikalliset alkoivat kutsua teetä Xian Chaksi, kuolemattomien teeksi."

Kuulostaa hienolta, eikö? Ei ole mikään ihme, että tämä sumuisilla vuorikka kasvava tee olikin nelikon tyyrein teelaatu. Meng Ding Gan Lun lehdet ovat suloisen nukkaiset. Haudutetun teen maku on pehmeä, ja siinä on yllättävän sokerisen makea jälkimaku. Minun mielestäni mausta löytyy myös hieman milky oolong -tyyppistä vivahdetta, siitäkin huolimatta ettei tätä teetä ole maustettu millään. Meng Ding Gan Lu on kerrassaan mahtava makuelämys, ja jälleen kerran oiva esimerkki teemaailman moninaisuudesta.


Long Jing Puits Du Dragon (luomu)
Vihreät Long Jing -teelaadut tunnistaa helposti litteästä lastumaisesta muodostaan. Long Jing Puits Du Dragon on sateiden jälkeen huhtikuussa poimittu huippulaatuinen Long Jing. Haudutetun teen maku on todella pehmeä ja jälkimaku makea ja jopa hieman kermainen. 


Lu An Gua Pian
Lu An Gua Pian on parhaita vihreitä teetä Kiinan Anhuin maakunnasta, joka on ollut tunnettu vihreän teen tuottaja jo yli tuhat vuotta. Muista korkealaatuisista teistä poiketen tässä teessä käytetään pelkästään lehtiä, eikä ollenkaan nuppuja. Lu An Gua Pianissa teenlehdet ovat syvän vihreitä. Vehreys maistuu myös haudutetussa teessä, joka on hyvin pehmeää ja jossa on huomattavissa myös kukkaisuutta.


Yunnan Golden Buds (luomu)
Jos mietitään mustia maustamattomia teelaatuja, niin Yunnanista peräisin olevat laadut ovat ehdottomia suosikkejani. Yunnan Imperialia meiltä löytyy kaapista lähes aina, ja Yunnan Golden Buds on siitä korkealaatuisempi versio. Yunnan Imperialissa on mukana paljon teepensaan kultaisen sävyisiä kärkisilmuja, kun taas Yunnan Golden Buds sisältää yksinomaan niitä.

Yunnan Golden Buds on huomattavasti Yunnan Imperialia pehmeämpi ja pyöreämpi maultaan. Sen makeudesta voi löytää vivahteita hunajakennosta ja paahdetusta bataatista. Maussa on myös häivähdys kaakaota. Yunnan Golden Buds on tasapainoinen ja helposti lähestyttävä tee, vailla minkäänlaista kitkeryyttä. Kerrassaan loistava!


Tätä postausta kirjoitellessa tuli huomattua myös, miten oma innostukseni maustamattomia teelaatuja kohtaan on kasvanut. Teepensas ja sen erilaiset lajikkeet taipuvat yllättävän moninaisiksi kasvupaikan ja käsittelyn mukaan.

Onko sinulla käynyt hassuja mokia teeostoksilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥