keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Teekoulutus Forsman tealla

Käynti Forsman tean teemyymälässä oli ollut suunnitelmissa jo parisen vuotta. Nyt sekin reissu tuli vihdoin toteutettua, kun minua pyydettiin huhtikuun lopulla osallistumaan teekoulutukseen blogin kautta!

Forsman tean myymälä sijaitsee Vantaalla osoitteessa Suokalliontie 7. Samassa talossa toimii tehdas, jossa teet maustetaan ja pakataan. Sijainti on autottoman näkökulmasta vähän haastava, mutta lupaan että matka todellakin kannattaa! Ennen koulutuksen alkua ehdin pyöriä valtavaa myymälää läpi ja erilaisia laatuja oli ihan hurjan paljon. Lisäksi minulle tuli yllätyksenä, että myymälästä löytyi runsaasti oheistuotteita, kuten teekannuja ja muita tarvikkeita sekä houkuttelevia herkkuja.


Teekoulutuksen aikana maisteltiin viittä erilaista teetä Forsman tean myymälä- ja somevastaava Jalehin johdolla. Häneltä kuultiin vinkkejä teen hauduttamiseen ja paljon tietoa erilaisista teelaaduista. Koulutustilaisuus oli mukavan rento, ehkä koulutus on hieman kankea sana kuvaamaan sitä.

Teelaatujen maistelu aloitettiin valkoisesta teestä tehdyillä teehelmillä. Valkoista teetä olen aiemmin juonut välillä, mutta en kauniiden teehelmien muodossa. Maku oli hento, heinäinen ja miellyttävä. Tiesittekö muuten, että toisin kuin yleensä luullaan niin valkoinen tee ei sisällä mitenkään erityisen vähän kofeiinia?


Mustana teenä maistoimme Luomu Darjeeling First Flush 2017 -erää, joka oli juuri päässyt tullista Forsmanille! Kuvasta näkee, että laadussa on mukana myös vihreitä lehtiä. Darjeelinginin maku onkin mustaksi teeksi ainutlaatuinen. Se on hennompaa kuin tyypillinen musta tee, jotain mustan ja vihreän välimaastosta. Tykkäsin kovasti!


Tässä kohtaa koulutusta tällä bloggarilla tapahtui inhimillinen moka. Olin nimittäin niin innoissani maistelemassa teetä, että unohdin kuvata kaksi seuraavaa kupillista, hups! Kolmas kupillinen oli siis vihreä tee, Mao Hunan. Tee oli vahvemman makuista kuin valkoinen tee jolla aloitettiin, mutta tosi pehmeän makuinen ja makeahko.

Neljäntenä vuorossa oli Pu-Erh, joka on siis fermentoitua teetä. Alla näkyy kaksi pu-erh -kiekkoa, joista tummempi on valmistettu perinteisesti ja iätetty pidempään. Haudutettu tee oli sävyltään tumman ruskeaa, lähes mustaa ja sen maku todella maanläheinen. Pu-erhin on tutkittu olevan myös todella terveellistä. Olen ehtinyt totuttelemaan pu-erhiin Forsman tean pyramidipusseilla, ja tällä kertaa jopa tykkäsin mausta kovasti. 


Viimeisenä oli matcha, jota maistoin ensimmäistä kertaa. Matcha on vihreästä teestä jauhettua pulveria. Juoma oli valmistettu perinteistä poiketen korvaten vedestä puolet Novelle Plus Aprikoosilla. Matchan maku oli todella vahva verrattuna tavallisiin vihreisiin laatuihin, sillä siinä on koko lehti mukana. Tällöin terveyshyödytkin on maksimoitu! Juoman koostumus oli hieman jauhoinen. Alkuhämmenyksestä huolimatta matchaan tutustuminen jatkuu, sillä sitä löytyy nyt purkillinen kotoa. Tiedättekö muuten hyviä matchaleivosreseptejä?


Koulutuksessa saatiin siis laaja läpileikkaus erilaisista teelaaduista. Opin teestä myös paljon itselle ihan uusiakin faktoja. Lämpimästi voin kyllä suositella! Avoimiin koulutustilaisuuksiin saa kuka vain ilmoittautua! Aloittelija saa tilaisuudesta paljon hyvää tietoa irti ja kokeneelle harrastajalle koulutus on ehkä enemmän tea tasting -tilaisuus. Koulutuksen jälkeen oli aikaa myös ostoksille, mutta niiden esittely jää myöhemmäksi!

Onko joku teistä ollut joskus teekoulutuksessa?

Translation:
I have planned going to Forsman tea tea shop for years and now I finally did it when I participated in Forsman tea tea training as a blogger!

Tea shop is in Vantaa and they have a tea flavouring factory in the same building. Travelling there may be a bit hard without a car but I promise that it's totally worth it! They have wide selection of different kind of teas, teapots and other equipment and sweets.

During the training we tasted five teas with Forsman tea store and social media manager Jaleh who told us many interesting things about them and tea in general. The event was really relaxed and maybe training is a bit too hard word to describe it.

 • We started with White tea pearls, they were so beautiful! The taste was delicate, grassy and pleasant. By the way did you know that white tea actually has not low caffeine levels?
 • The second was Organic Darjeeling First Flush 2017 that just had arrived from duty! As you can see from the picture some of the leaves are still greenish so the taste is unique for black tea. It was much more delicate than typical black tea and I liked it a lot!
 • At this point of the training there was a human error when I forgot to take pictures of following two cups, oops! Third cup was green tea Mao Hunan. Tea was stronger than white pearls but the taste was still soft and even sweetish. 
 • Then there was Pu-Erh which is fermented tea. In the picture you can see two pu-erh disks. The darker one is fermented traditionally and longer. Brewed tea was almost black and the taste of it was really earthy. I even have begun to like pu-erh! It's so healthy too.
 • Last but not least was matcha that I tasted for the first time! It's powder made of green tea leaves. The drink was made not so traditionally when half of the fluid was water and the other apricot flavoured soda water. The taste is much stronger than normal green tea and the feeling in mouth was a bit flourish. However I continue my familiarization with matcha because we now have a can of it! Any good recipes?

So the training was a wide view of different kinds of teas. I learned lots of new things and I warmly recommend participating Forsman tea's open tea training event! Beginner can gain much of knowledge and for an experienced person the event is more like a tea tasting!

9 kommenttia:

 1. Kuulostaa hauskalta! Noi Vantaan yritysalueet on tosi hankalia autottomalle, mutta ei kuitenkaan onneks mahottomia. Jos koulutusta järjestettäis helpompipääsysessä paikassa niin tulis ehkä osallistuttuakin.
  Matchaa olis hauska kokeilla joskus. Valkoseen teehen en oo ikinä päässy oikein sisälle, oon varmaan hauduttanu sen väärin, mutta noi teehelmet kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisi olla kyllä monelle helpompaa, jos noita teekoulutuksia järjestettäisiin jossain keskeisemmällä paikalla vaikka vähän pop-up-tyyppisesti. Tosin silloin ei pääsisi ihmettelemään samalla tuota ihanaa myymälää! valkoinen tee on tosi helppo hauduttaa väärin jos lämpötila on liian korkea. Mutta kannattaa kuitenkin antaa sillekin joskus uusi mahdollisuus vaikka tuollaisten teehelmien muodossa. Noista löytyi muistaakseni myös joku maustettu versio! :)

   Poista
  2. Pari vuotta sitten oli keskustan Stockan Herkussa "miniteekoulutuksia" Tunnin välein semmoinen noin 30-45 minuutin pituinen maistelu, oli oikein kivaa ja antoisaa meille järjestäjillekin. Saattaa ehkä olla syksyllä Tapiolan Herkussa samankaltainen. Omien tilojen käyttäminen on suuri etu taas siinä, kun on paljon enemmän rekvisiittaa käytettävissä kuin mitä voisi ottaa mukaan jonnekin muualle pidettäviin maisteluihin. Koemme, että erilaiset teekulttuurit myymälässä saatavien teelaatujen ja oheistarvikkeiden myötä tulee paremmin esille :) Valkoinen tee on niin hentoinen juoma, että siihen ei välttämättä koskaan pääsekään sisälle, etenkin jos on tottunut tummempaan teehen tai muuten vaan vahvoihin makuihin. Makunystyröitä voi kuitenkin harjoittaa ja ajan myötä voi oppia maistamaan niitä makuvivahteita mitä erilaiset valkoiset teelaadut voivat tarjota. Nyrkkisääntönä valkoisen teen haudutukseen on 80-asteinen vesi, silloin kun lämpötila on sopiva niin se voi kestää hyvinkin pitkiä haudutusaikoja jopa 10 min tai ylikin. Helmeissä voi toisaalta käyttää myös 90-asteista, että ne avautuisivat nopeammin jo ensimmäisellä haudutuskerralla, ilman että ne kitkeröityisi. Monesta marketista löytyy vaniljalla (Valkoinen Helmi Vanilja) tai inkiväärillä (Keisarin Helmi Inkivääri / Reilu kauppa) maustettuja valkoisia helmiä.

   -Jaleh

   Poista
 2. Näyttää tosi kivalta! Oli varmasti tosi antoisa kokemus. Tälleen kesää kohti teenjuonti vähenee reippaasti, mutta paikallisessa Punnitse&Säästä-kaupassa oli kaikki tuotteet -50% niin ostin kaksi Forsmanin teepakkausta: Darjeelingia (ilmeisesti sama laatu kun tässä postauksessa) ja Keisarin maljaa. Mulla on myös tosi herkkua vihreää jasmiiniteetä, jossa tee on kierretty pieniksi renkaiksi. Se oli aika kallista (23e/100g), mutta lopultakin vihreä tee josta jopa minä pidän! :D sitä saa Veiströmiltä, laadun nimi on Yunnan Jasmine Daughter Ring Green ja suosittelen ehdottomasti jos puodin valikoimaan joskus perehdyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jasmiinitee kuulostaa todella kauniilta! Jasmiinin mausta en sinänsä välitä, mutta kuvittelen vaan miten nättejä nuo teenlehdet on! :D Veiströmillä käynti on ollut jonkin aikaa myös to do -listalla, mutta kun Tampereelle on suht harvoin asiaa. Ehkä tänä kesänä sitten! Tuota kyseistä uuden sadon Darjeelingia saa muuten myös sieltä! :)

   Poista
 3. Eikun toi mun Darjeeling on jotain eri laatua, luin uudestaan että tota on vasta tullut :D mutta Darjeelingia kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poiminta-ajankohdasta riippuen maku tosiaan saattaa olla vähän eri, varsinkin jos on kyse jonkin eri vuoden tai alueen sadosta :) toki kaikissa Darjeelingeissa makumaailman yleiset linjat ovat samat

   Poista
 4. Kootkaa porukka ja etsikää paikka, tulen pitämään teekoulun jos on kiinnostusta.www.teekoulu.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Itsellä ei ainakaan tällä hetkellä riitä aika minkään tilaisuuden järjestämiseen, mutta ehkä joku muu kiinnostunut nappaa kopin tästä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥