Sivut

sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Pihahommia, -haaveita ja löytöjä mullan alta

Tämä on nyt toinen kesä nykyisessä kodissamme, jossa lisäneliöiden lisäksi saadaan nauttia pienen takapihan iloista. Edellinen kesä meni lähinnä seuratessa, mitä kaikkea pihalla kasvaa pitkin kasvukautta. Emme silloin tehneet pihalle mitään isoja muutoksia, vaan lähinnä vain siistimistä ja ylläpitoa.

Tälle kesälle minulla oli kunnianhimoiset pihasuunnitelmat, jotka saivat kuitenkin väistyä ennakkotietojamme suuremman julkisivuremontin myötä. Remontti ajoittunee tämän vuoden syksylle, joten en tahtonut sitä ennen istuttaa tai rakennella mitään, mikä olisi potentiaalisesti remppatiimin tiellä. Tähän väliin ajattelin kuitenkin kurkata teidän kanssa, mitä tänä kesänä ollaan pihalla saatu aikaan. Jos haluat virkistää muistiasi pihamme osalta, kannattaa vilkaista myös viime kesän pihapostaus.


Remppauutisten vuoksi tämän kesän pihatöiden agendaksi muodostui uuden luomisen sijaan hankkiutua eroon asioista, jotka eivät tuota meille iloa. Sellaisia juttuja olivat mm. kukkapenkissä ihan aidan vieressä ihan omia aikojaan kasvava punaviinimarja sekä massiiviset reunakivet, joilla penkin toinen pääty oli rajattu. Tässä pari kuvaa viime vuodelta:


Kukkapenkissä kasvanut viinimarjapensas muutti keväällä vanhempieni pihalle, jossa sillä on huomattavasti paremmin tilaa kasvaa. Lisäksi valtavat reunakivet saivat lähteä. Aikomuksena oli laittaa niiden tilalle puinen reunus, jota onneksi kerkesin asentamaan vasta talosta kauempana olevaan päätyyn, kun kuulimme julkisivuremontin aikataulusta. Täytyy jatkaa penkin rajaus siis vasta ensi kesänä valmiiksi.


Toinen suuri muutos pihallamme on ollut kolmen karviaispensaan poistaminen. Karviaiset eivät vain kertakaikkiaan ole meidän kummankaan juttu, vaikka kuinka yritimme innostua niistä viime kesänä. Nekin löysivät onneksi uuteen kotiin Aleksin työkaverin kautta. Pihojen hyötypensaat tuntuvat ylipäätään olevan tosi kysyttyä tavaraa, joita kannattaa ehdottomasti tarjota muille, jos ne eivät omalla pihalla miellytä.

Karviaisten tilalle olemme suunnitelleet pensasmustikkaa, joiden aika on remontista johtuen vasta ensi kesänä. Pensasmustikoita odotellessa siirsin karviaisilta jääneen kuorikatteen raparperille sekä isommalle punaviinimarjalle, joka tulee olemaan pihallamme jatkossakin. Tasoitin myös maan ja kylvin siihen nurmikkoa, jotta ruohonleikkurilla pääsee kivasti ajelemaan yli eikä alue olisi vain rikkakasveille. En valitettavasti löytänyt karviaisista mitään hyvää ennen-kuvaa, joten mennään nyt vain tällä nykytilakuvalla:


Pihaa kaivellessa vastaan on tullut matojen lisäksi myös jännittäviä esineitä. Löysin viime kesänä kukkapenkistä grillilastan ja tänä kesänä saman setin grillipihdit! Ihan kaatopaikkakamaa siis, mutta grillilastasta on ollut yllättävän paljon iloa laatoituksen välejä kitkiessä. Olen löytänyt myös pennin kolikon vuodelta 1977 sekä kappaleen muovista lelua, jossa laakealla alustalla oli kiinni kengät. Missä lieneekään loput hahmosta? Kolikon säilytin, mutta nuo random jalat onnistuin valitettavasti hukkaamaan.

Visualisoin pihasuunnitelmia innoissani jo keväällä, mutta nyt tosiaan täytyy vielä malttaa odotella ensi kesään, jotta saadaan loput suunnitelmat toteutettua. Toisaalta myös mukavaa tietää, että tänä kesänä tarvitsee enää tehdä ylläpidollisia juttuja ja nauttia pihan antimista, tuoksusta, auringosta ja vierailevista eläimistä.


Mitä teidän pihoille, parvekkeille tai huonekasveille kuuluu?

2 kommenttia:

  1. Mahtavia arkeologisia löytöjä! 😄 Nuo jalat kuulostaa joltain skeittaajalta tai lumilautailijalta. Ikkunan edessä oleva kukkapenkki näyttää paljon paremmalta ilman noita kiviä! Meillä sisäkasvikset jatkaa kasvamistaan, mutta ollaan Leijonan kanssa vähän pohdittu, olisiko sittenkin kivaa, jos olisi oma piha ja omaa rauhaa kerrostaloasumisen sijaan. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että teillä huonekasvit kukoistaa edelleen! Ne tuo asumiseen niin paljon lisää kodikkuutta :) Omassa pihassa on kyllä valtavasti plussia ja ihan eri tavalla omaa rauhaa kuin jossain taloyhtiön yleisellä pihalla hengaillessa. Ainakaan itsellä ei tullut kerrostaloissa asuessa juurikaan edes hyödynnettyä niitä yhteisiä piha-alueita, mutta nyt omalla pihalla on ollut tosi ihanaa touhuta ja viettää aikaa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥