sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Helsingin henget

Kesällä kaveri suositteli minulle erästä kummituskirjaa, jonka luettuani haluan kertoa siitä myös teille. Säästin postauksen julkaisun tänne syksymmälle, koska teemaltaan tämä osuu oivasti pimeneviin iltoihin ja halloweeniin. Englanniksi tästä ajastahan käytetään myös sanaparia spooky season, mutta korviini ei ole kantautunut mitään yhtä kivaa suomenkielistä vastinetta.

Olen lukenut aiemminkin pari kummitustarinoita yhteen kokoavaa teosta, mutta 2018 ilmestynyt Helsingin Henget oli aivan omaa luokkaansa. Kirjan ovat kirjoittaneet Helsingin kaupunginmuseon kummitusvastaavana työskennellyt Vanessa Kairulahti sekä folkloristi ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Karolina Kouvola.

Kummituskaupunkeja miettiessä mieleen tulee varmasti monelle York tai Edinburgh, mutta ei tarvitse lähteä merta edemmäs haamujahtiin päästäkseen kutkuttavien aavetarinoiden tapahtumapaikoille. Niitä nimittäin riittää myös maailman aavepääkaupunkien joukkoon lukeutuvassa Helsingissä.

Aiemmin lukemani kummitustarinakokoelmat ovat kasanneet suomalaisia aavetarinoita tiettyjen pääotsikoiden alle. Niitäkin on ollut kiva lukea, mutta koska en tiedä kaikista alueista ja niiden historiasta, ovat monet tarinat jääneet ilman kontekstia. Helsingin henget -kirjassa sen sijaan käydään aluksi kompaktisti läpi Helsingin historiaa, jonka jälkeen siirrytään tarkkoihin lokaatioihin sijoittuvien kummitustarinoiden pariin. Kunkin tarinan kohdalla pureudutaan myöskin kyseisen kohteen historiaan, kuten rakennuksen vuosien varrella muuttuneisiin käyttötarkoituksiin ja asukkaisiin.

Aavetarinoiden joukosta mieleeni jäivät erityisesti kaksi tarinaa. Suomenlinnassa Lemmenlammen liepeillä olen joskus itsekin istuskellut tietämättä, että se on toiminut myös dragisen rakkaustarinan näyttämönä. Toinen suosikkini oli Vironkadun päätön Aleksi, joka on rakkaushuoliensa innoittamana säikäytellyt etenkin naisia. Päättömän Aleksin tarina piti toki myös luetuttaa omalla Aleksilla läpi.

Kaiken kivan lisäksi Helsingin henget -kirjan lopussa on kartta. Sen avulla Helsingissä voi tehdä omatoimisesti kummituskävelyn ja tutustua osaan kirjassa esitellyistä kohteista! Mikäpä olisi sen parempaa syystekemistä, jos asuu Helsingissä, lähikunnissa tai reissaa sinne.

Mitä kirjaa suosittelisit luettavaksi syksyllä?

6 kommenttia:

 1. Mä ostin tän kirjan ilmestymisvuotenaan, kun olin juuri muuttanut Helsinkiin ja olin myös aivan täpinöissäni tästä! Vaikka Helsinki olikin entuudestaan jo jokseenkin tuttu kaupunki, niin tämä kummitusten täyteinen puoli kaupungista oli ihan uutta. Viime kesänä kävin juurikin Suomenlinnassa kyseinen kirja mukanani, fiilistelemässä mainuttuja paikkoja ja niiden tarinoita. Keskustan kummituskierros on vielä tekemättä, ja syksy olisi kyllä otollista aikaa tällaiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, kuulostaa kyllä täydelliseltä tavalta tutustua paremmin uuteen kotikaupunkiin! <3 Mulle myös nuo Helsingin kummitustarinat oli ihan uutta tietoa. :)

   Poista
 2. Mulla on ollut tää lukulistalla, mutta en ole saanut aikaiseksi lainata kirjastosta. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Pitää varmaan lukea päiväsaikaa ettei mene yöunet. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä oikein lämpimästi! Jos on kovin helposti kummitustarinoita säikkyvä, niin tää on mainio hitaaseen vapaapäivän aamuun ison teekupillisen kanssa <3

   Poista
 3. Ihania kuvia tässä postauksessa! 🧡 Kirja myöskin on kiinnostava, olen joskus kauan sitten käynyt Helsingin kaupunginmuseon järjestämässä kummitusaiheisessa tapahtumassa, mutta en sitten saanut aikaiseksi lukea tätä kirjaa. Kirjan kanssa omatoimimatkailu pitkin Helsinkiä on tosi hyvä ajatus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Mä kävin myös vihdoin ja viimein tänä syksynä sellaisella kaupunginmuseon kummituskävelyllä Kruununhaassa ja oli tosi mielenkiintoista. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥