Sivut

sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Tuoksumania – kaikki hajuvedet esittelyssä

Hajuvesihirmu tässä hei! Tuoksut tuovat minulle suunnattoman paljon iloa, olipa kyseessä hajuvesi, suihkugeeli, tuoksukynttilä tai vaikkapa hurmaavalta tuoksuva tee. Ennen kuin hajusteyliherkät siellä ruudun toisella puolella pyörtyvät pelkästä ajatuksesta, niin ei hätää – pyrin käyttämään tuoksuja kohtalaisen hillitysti. Meillä ei käytetä voimakkaasti hajustettuja pyykinpesu- tai huuhteluaineita. Hajuvettä ja/tai body mistia käytän päivittäin, mutta tavoitteena on, että tuoksu tavoittaa vain ihan lähellä olevat lempeästi. En myöskään välitä sellaisista perinteisistä tunkkaisen vahvoista hajuvesistä, jotka jäävät leijailemaan kuin verhona ilmaan.Numeroita

Postasin viimeksi omistamistani täysikokoisista tuoksuista vuonna 2016 eli 7 vuotta sitten. Ajattelinkin, että nyt on kiva ottaa katsaus siihen, mitä tuoksuhyllyltäni nykyään löytyy. Vuoden 2016 helmikuussa omistin 18 täysikokoista tuoksua, joista 12 on minulla edelleen. Nykyään omistan yhteensä 29 tuoksua (sisältäen näytekoot ja body mistit), joten tulokkaita on aika monta.

Nörttinä tein Excelin omistamistani tuoksuista selvittääkseni niiden keski-iän. Vanhimpien putelien saapumisvuodet jouduin heittämään hatusta. Sain tuoksuhyllyni asukkaiden keski-iäksi 5,8 vuotta. Uusimmat ovat saapuneet viime vuonna ja vanhimmat peräti 14 vuotta sitten. Yleisesti hajuvedet lienevät kosmetiikkatuotteista pitkäikäisimpiä, mutta niidenkin säilyvyydellä on rajansa. Olen aina pitänyt tuoksujani muualla kuin kylpyhuoneessa, jolloin ne säilyvät paremmin, kun eivät altistu märkätilojen kosteusvaihtelulle.


Edellisellä kerralla tarkastelimme tuoksuja tuoksuperheiden mukaan jaoteltuna. Tällä kertaa jaottelin nämä brändien mukaan, sillä vuosien varrella niissä on selvästi korostunut muutama suosikki.


The Body Shop

The Body Shopin tuoksujen joukosta löytyy monta ikisuosikkiani. Satsuma ja Mango ovat aina varmoja valintoja kesäisin. Hurmaava savuisen ruusuinen White Musk Smoky Rose ja vihreiltä omenoilta tuoksuva Glazed Apple taas ovat syksyn suosikkejani, mutta valitettavasti niitä ei enää valmisteta – ensin mainittu on poistunut valikoimasta ja jälkimmäinen oli alkujaankin vain kausituoksu syksyllä 2014. Niiden tyhjennyttyä fiilis tulee olemaan erittäin haikea.

Jo mainittu White Musk Smoky Rose sekä Early-harvest Raspberry ovat kirpparilöytöjä. Jälkimmäinen ei ole täysin makuuni, mutta sen mehujäämäinen tuoksu on todella nostalginen ja siksi silti ihana.

Vaikka osalla näistä The Body Shopin tuoksuista on jo ikää, niin olen huomannut tuoksussa pientä muutosta vain herkullisen toffeisessa Brazil Nutissa, joka on hankittu 2014. Se pääsee varmaan ensi talvena tehokäyttöön.
Lush

Ihastuin Lushin hajuvesiin ja body spray -tuotteisiin 2018. Silloin löysin Twilight body sprayn, joka on yksi tuoksuhyllyni kulmakivistä – jos pitäisi valita vain yksi, niin Twilight olisi vahva kandidaatti. Se on turvatuoksuni ympäri vuoden. Tuoksuhyllystäni löytyy myös kaksi muuta Lushin body sprayta sekä kaksi parfyymia. Ne ovat kaikki niin ihania, että esittelen jokaisen lyhyesti saapumisjärjestyksessä:

 • Yog Nog parfyymi: Yog Nogin päätuoksu on mausteneilikka, jonka kaverina on ylang ylang. Ihanan täyteläinen talvituoksu!
 • Let the Good Times Roll body spray: Tässä yhdistyvät suolainen popcorn ja makea karamelli. Tämäkin on talvikauden suosikkini. 
 • Junk parfyymi: Junk on pirteä yhdistelmä madariinia, rosmariinia ja salviaa. Ostin sen viime vuonna ja sille löytyy käyttöä varmasti keväästä syksyyn.
 • Lord of Misrule body spray: Erikoinen sekoitus patsulia, vaniljaa ja mustapippuria. Ostin tämän myös viime vuonna. Lord of Misrule paikkaa aukkoa, jonka The Body Shopin suosikkisyystuoksujen loppuminen tulee jättämään sydämeeni. (Tästä uudesta spraypullon muotoilusta pidän kuitenkin vähemmän kuin edellisestä versiosta.)


Escada

Escadan kausituoksuja löytyy peräti kuusi kappaletta. Niistä ensimmäisenä olen hankkinut Cherry in the Airin, joka oli aikanaan iso hankinta pienituloiselle opiskelijalle. Cherry in the Air tuoksuu ihanan kirsikkaiselta. Vaalin sitä pitkään, kunnes viime vuonna myyntiin tuli hyvin samankaltainen Cherry in Japan. Nyt kun minulla on se, niin Cherry in the Airia raaskii käyttää paremmin. Born in Paradisen sain valmistujaislahjaksi.

Omistamistani Escadan tuoksuista puolet on kirpparilöytyöjä – Taj Sunset, Miami Blossom ja Fiesta Carioca. Fiesta Carioca oli hutiostos, koska siinä jasmiini tuoksuu sittenkin liikaa minun makuuni. Yritän kuitenkin urheasti käyttää sen loppuun, sillä jäljellä on enä noin puolet. Oikeastaan kaikista näistä muista tykkään kovasti.Harajuku Lovers

Gwen Stefanilla oli joskus katumuodista inspiraatiota saanut Harajuku Lovers -tuoksusarja, josta minulla on kolme tuoksua ja ollut aiemmin myös testerisetti.

Kepeän kookoksisen ja kukkaisen G:n ostin 2010 Lontoosta. Vaikka sillä on ikää, niin en huomaa tuoksussa juurikaan muutosta. G on siitä erikoinen, että sen tuoksu tuo mieleen myös vaniljan, mutta se sopii oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa. Vuosien varrella korkkina toimivan nuken maalatut vaatteet ovat jostain syystä alkaneet kupruilemaan, mikä on harmi, sillä haluaisin säilyttää sen koristeena.

Lil’ Angel on hedelmätuoksu ja siitä löytyy mm. ananaksen ja mustaviinimarjan nuotteja, jotka sekoittuvat hieman kukkaisempiin tuoksuihin. Tämä on kivaa vaihtelua esimerkiksi The Body Shopin suoraviivaisempiin hedelmätuoksuihin nähden.

Love on kirppislöytö ja sen vuoksi korkkikin puuttuu. Koen useat ruusuiset tuoksut tunkkaisiksi, mutta herkullisen makea Love on yksi poikkeuksista. Siinä ruusun lisäksi estradilla on mm. persikkaa, ylang ylangia ja bergamottia. Tämä ihanuus loppuu luultavasti tänä keväänä, mikä on harmi.Sekalaista

Jeanne Arthes Love Generation Pink on markettituoksu jostain yli vuosikymmenen takaa. Se on makea mutta raikas sekoitus erilaisia hedelmiä. Tuoksussa on mukana papaijaa, kookosta, ananasta, persikkaa, litsiä ja mandariinia taitettuna santelipuulla. Yllättävän kiva edelleenkin, mutta pitäisihän tämä varmaan pikkuhiljaa käyttää loppuun.

Victoria’s Secretin body misteja löytyy kolme kappaletta. Niistä ensimmäisen, Dream of Loven ystäväni toi tuliaisiksi Yhdysvalloista juuri ennen kuin VS rantautui Suomeen ja nyt tuo puteli tyhjenee tänä keväänä herkullisen makeasta kukkaistuoksustaan. Pure Seduction on sekin tuliaisiksi saatu ja siinä on ihana marjaisa tuoksu. Coconut Passion oli kirpparilöytö ja ainoa tästä kolmikosta, josta en oikein välitä. Se on liian kesäinen talveen ja liian tunkkainen kesään, mutta yritän senkin käyttää loppuun.

Jimmy Choon Blossom kuuluu niihin harvoihin ruusutuoksuihin, joista tykkään. Se on vähän samankaltainen kuin Harajuku Loversin Love, mutta raikkaampi.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä minulta löytyy kaksi Yves Rocherin matkakokoista testeriä, jotka ovat reissukäytössä. Toinen näistä on vanhin omistamani tuoksu, ja juontaa juurensa ainakin vuoteen 2009, ellei sitäkin pidemmälle. Se on talvinen, vahva ja mausteinen. Jäljellä on noin yksi kolmasosa, joten rupeama on jo voiton puolella.


Mitä seuraavaksi?


Joku kerää laukkuja, toinen tennareita ja minä hajuvesiä. Onhan näitä aika monta. Sanoisin, että 25 olisi jatkossa järkevä tavoite itselleni. Se kattaisi hyvin eri vuodenajat ja fiilikset, mutta yksittäisen tuoksun keski-ikä hyllyssä pysyisi luultavasti pienempänä.

Huomasin kirjoittaessani, että olen tehnyt kirpparilta hyviä löytöjä, mutta myös kolme hutiostosta, joten niihin täytyy kiinnittää jatkossa parempaa huomiota. Lisäksi matkakäyttöön riittäisi hyvin vain yksi yleistuoksu, joka toimisi ympäri vuoden.

Kesätuoksut ovat valikoimassani tosi hyvin edustettuna, kuin myös talvisempi tuoksumaailma. Keväiset ja syksyiset tuoksut taas ovat selvästi murrosvaiheessa. Etenkin kevääseen saatan kaivata jotain uutta tuoksuhankintaa sitten, kun Harajuku Loversin Love ja VS:n Dream of Love loppuvat. Toisaalta kevääseen edelleen relevantteja olisivat Jimmy Choon Blossom, Lushin Junk ja Twilight sekä Esacadan kirsikkatuoksut, joten ei ole syytä hötkyillä, vaan voin miettiä seuraavaa siirtoani rauhassa. Olen haaveillut myös vuosikymmenen verran Black Phoenix Alchemy Labin tuoksuöljyistä, mutta suolaiset postikulut ja tullaus rapakon takaa Suomeen eivät houkuttele.


Millaisia tuoksulemppareita sinulla on? Entä vaihtelevatko ne esimerkiksi vuodenajan tai tilanteen mukaan?

4 kommenttia:

 1. Sulla on siis ihana kokoelma! Niin monta tuotetta ja tuollaisia ikivanhoja bodyshopin tuoksuja. Lush on niin arvokas, mutta varmasti tosi hyviä tuoksuja nuo myös. Snowlady olisi joskus kiva testata juuri Lushilta :) Mun mielestä Escadan tuoksut on kyllä ihania, mutta jotkut ei vaan oo mun mieleen, olen jotenkin tarkempi, joten en ole kolmea viimeistä kausituoksua ollenkaan voinut harktia hankkivani. VS:t niin legendaarisia myös. Tuoksut ei siis kestä päivänvaloa eikä lämpöä. Kylpyhuoneessa on usein lattialämmitys tai muu päällä aina, joka saattaa lämmittää tuoksuja liikaa, kosteusvaihtelu ei ole ongelma :) Itse säilytän kaikki tuoksut lipastossa kaukana päivänvalosta meikkauspisteellä.
  Sun postaus oli kyllä ihana ja en olisi uskonutkaan että sulla oli näin paljon tuoksuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihanaa että tykkäsit postauksesta ja mun kokoelmasta! Olisi hauska nähdä myös sun hajuvedet ja muut kokonaisuudessaan. <3 Lushilla hinnat vaihtelee tosi paljon tuotteen ainesosien mukaan – itsekään en niitä lähemmäs satasen hintaisia parfyymeja raaski ostaa, mutta skaalan edullisemmastakin päästä löytyy kaikenlaista kivaa. 😊 Escadan kausituoksua saa kyllä aina odottaa suurella mielenkiinnolla, että onko juuri itselle hitti vai huti. Tämänvuotinen vaatii itseltä ainakin vielä toisen tuoksuttelukerran ennen mielipiteen muodostamista. :D

   Oikeista säilytysolosuhteista liikkuu näköjään monenlaista tietoa. Itse bongasin useammasta artikkelista maininnan tuosta kylpyhuoneen kosteusvaihtelusta, mutta lieneekö sen haitallisuuden taustalla sitten ennemminkin veden haihtumisen aiheuttama lämmön vaihtelu. Tuo valolta suojaaminen oli hyvä pointti, jonka unohdinkin mainita! Mulla tuoksut asustaa wc:n peilikaapissa, eli valolta suojattuna.

   Poista
 2. Kiinnostavaa lukea toisen tuoksufriikin kommentteja tuoksuista! Ja kiinnostavaa, että oot tehny excelin tuoksuistasi. Kumma että mä en oo tehny sellasta, vaikka listaan sitä sun tätä ja jostain asioista tosiaan on kätevä tehdä excel! Siihenhän olisinkin hyvä merkitä esim mitä on pitänyt tuoksusta. Jos mulla olis myös kaikki ostetut testerit excelissä, olis siellä varmaan 500 tuoksua… kääk.
  Tuttujakin tuoksuja valikoimastasi löytyy. Escadaa ja Body Shopia ainakin on myös mun hyllyssä ollut. Tällä hetkellä siellä on ehdoton kaikkien aikojen suosikki Byredo (neljä pulloa), Atelier Cologne, Van Cleef & Arpels, Mancera, Acqua di Parma, Memo, Carner Barcelona, plus muutamia testereitä. Rakastan nykyään niche-tuoksuja!
  Pistän tähän vielä linkiksi blogini parfyymiesittelyitä…
  https://thildan.blogspot.com/2023/01/van-cleef-arpels.html
  https://thildan.blogspot.com/2022/12/acqua-di-parma.html
  https://thildan.blogspot.com/2022/12/parfyymitilaus-joululahjaksi-itselle.html

  Tuo oman sopivan määrän löytäminen on aika haasteellista. Pahimmillaan mulla oli varmaan 150 testeriä plus 35 pulloa yhtä aikaa! Se määrä kuitenkin ahdisti ja himmasin vähän. Sekä liian paljon, että liian vähän on huono juttu. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Ei liene asiaa, jota ei voisi Excelillä hitusen parantaa. Noilla määrillä voisi varmaan olla kätevää dokumentoida arviot johonkin helposti selailtavaan muotoon.

   Niche-tuoksujen maailma on mulle selvästikin melko vieras, koska nuo kaikki luettelemasi suosikit ovat mulle tuntemattomia. Pitääpä ottaa niistä selvää samalla vilkaista blogiasi. 😊

   Liian iso kokoelma tosiaan saattaa aiheuttaa jo stressiäkin, jos ei esim. pysty kaupassa muistamaan kunnolla, että mitäs kaikkea hyllyssä olikaan ja mikä minkäkin putelin tilanne olikaan. Ja tietty jos tuoksuja on tarkoitus käyttää eikä vain keräillä, niin säilyvyyskin tulee vastaan. Sulla on kyllä ollut aikamoinen määrä testereitä kerralla!

   Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥