Sivut

sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Pienen kodinhoitotilan uudistus

Mainitsin syksyllä muutamassa postauksessa tehneeni kodinhoitotilassamme pientä uudistusta. Meillä on siis kompakti kodinhoitotila keittiön jatkeena ja sen voi erottaa keittiöstä liukuovella piilottaakseen kuivuvat pyykit vierailta.

Tilan neliömäärään nähden käytin tolkuttomasti aikaa pohtiessani, miten siitä saisi tarpeisiimme sopivan. Etsin inspiraatiota Googlesta, Instagramista ja Pinterestistä laihoin tuloksin. Löytyneissä vinkeissä nojattiin vahvasti lapsiperheen pyykkilogistiikkaan, tai siihen että tilasta on käynti pihalle. Meillä taas on kahden aikuisen talous, jossa kodinhoitotilasta pääsee ulos vain ikkunasta. Piti siis luottaa vain omaan intuitioon. Muutoksia on tehty pikkuhiljaa, koska en ole suurien mullistusten ystävä.


Ennen

Meitä ennen tämä koti kuului lapsiperheelle. On siis loogista, että kodinhoitotila oli optimoitu pyykkirumban pyörittämiseen ja pyykkikoneen vieressä olevassa kaappirungossa olikin nimikoidut korit eri pyykkityypeille. Meillä taas vastaavalle ei ollut käyttöä – lähes kaikki arkivaatteemme ovat tummia ja menevät 40 ˚C pesuohjelmaan. Pyyhkeet ja lakanat pestään 60 ˚C ohjelmalla yleensä ilman välisäilytystä. Valkoista pyykkiä, 30 ˚C lämmöllä tai hienopesulla pestävää taas tulee harvoin, joten nekään eivät tarvitse meillä omaa säilytysratkaisua.

Pyykkikoneen päällä olleesta kuivausrummusta hankkiuduttiin niin pian muuton jälkeen eroon, että se ei edes ole näissä ennen-kuvissa. Vapautuneen tilan yläpuolelle jäi vielä matala seinään kiinnitetty kaappirunko. Seinien epämääräinen punertava vaalea väri ei ollut mieleeni ja kuivausrummun takaa löytyi myös vihertävää vaaleaa.

Alla olevan kollaasin kuvat on otettu vuonna 2020 muuton jälkeisenä keväänä ja tavarat ovat siinä vielä miten sattuu. Kuvasta pääsee ihastelemaan mm. epäesteettistä pullonkeräyspönttöä.


Tässä vielä 2020-2021 talvelta kuva, joka on otettu keittiön läpi kodinhoitohuoneen suuntaan. Keittiömme on ns. II-keittiö eli käytäväkeittiö. Kun keittiön läpi katsoi kodinhoitotilaan, ei näkymässä ollut mitään kivaa fokuspisettä. Lisäksi oviaukkoa kehystävä ruskeaksi petsivahattu lauta teki vanhanaikaisen vaikutelman.


Jälkeen

Kodinhoitotilan muutokset syntyivät pikkuhiljaa 2020 kevään ja 2021 syksyn välillä. Pääasiassa ne koostuivat pienistä hankinnoista. Tartuin myös pensseliin viime syksynä, kun maalasin seinät ja oviaukon karmit valkoisiksi. Tilaan liittyen on edelleen muutamia suunnitelmia toteuttamatta, mutta tämä on mainio välietappi esiteltäväksi myös teille.

Rajasin kodinhoitotilan funktion käsittelemään pyykkien pesua ja kuivausta, siivoustarvikkeiden ja pienten työkalujen säilytystä sekä niiden kierrätysmateriaalien keräystä, jotka eivät mahtuneet keittiöön kivasti. Silitys- ja ompelutarvikkeet sijoitin yläkertaan, koska ne ovat minulle enemmän harrastustarvikkeita. Myös arkipyykin keräys on yläkerrassa. Siellä peseydytään ja säilytetään vaatteita, joten on loogista että likaisille vaatteille on siellä paikka.

Tilaan astuessa vasemmalla puolella on suosikkinäkymäni. Seinälle kiinnitettävät hyllyt pysyivät samassa kohdassa kuin aiemminkin, mutta järjestelin niitä uudelleen ja hankin pari säilytyskoria lisää. Nyt hyllykköön mahtuu kivasti kodin kasvitarvikkeet, paristot, teipit, polttimot ja muu sälä. Alahyllyllä ovat keittiöpyyhkeet, purkki tyhjille paristoille sekä laatikko tyhjentyneille marjamehupulloille. Ripauksen maagista tunnelmaa tuo musta aurinkolasipäinen kissa, jonka vanhempani olivat saaneet jostain arvonnasta.

Kierrätyskuvioita selkeyttämään hankin lattialle Orthexin Smartstore Collect -lajitteluastian. Siellä asuvat tyhjät panttipullot sekä pienikokoinen SER-romu. Laatikon päällä olevassa juuttikassissa on kierrätykseen menevä paperi.


Oviaukosta katsottuna oikea puoli on vielä vaiheessa ja muutenkin vähemmän esteettinen. Heti muuton jälkeisenä keväänä poistin kaappirungosta ylimääräiset vetolaatikot, jotta sain tilaa suurempien siivoustarvikkeiden säilyttämiseen. Sinne pääsivät säilytykseen imuri sekä pölymiekka, pölyrätti ja mopin varsi, joille löysin Sinin valikoimasta tosi kätevät tarralla kiinnitettävät telineet (hirmu käteviä, suosittelen)! Kaapin alaosaan sai jäädä yksi vetolaatikko kaikelle sekalaiselle. Kavensin myös yhtä hyllylevyä ja hankin siihen korit siivousaineille ja muulle pienelle siivoustavaralle. 

Pyykkikoneen takana oleva seinä on vielä maalaamatta ja sen suunnittelu muutenkin kesken. Pyykkikoneen yläpuolelle katonrajaan jäänyt matala kaappirunko poistettiin, koska se blokkasi osittain nurkassa olevaa poistoilmaventiiliä. Siitä jäi vielä betoniseinään tuollaiset puupalkit ja olen kovasti miettinyt, haluanko hyödyntää niistä jääviä reikiä jotenkin, vai täytänkö ne piiloon. Laittaisiko pyykkikoneen yläpuolelle vähän jotain kapeaa hyllytilaa, ripustimen henkareille, pyykinkuivaustilaa vai askareiden tekemistä piristävän taulun? Ideoita?

Alla olevan kuvan vasemmasta ylänurkasta näkee myös verhokiskoa peittävän laudan, joka on viistottu aikanaan tuota pahamaineista yläkaappia varten. Pitää uusia se myöhemmin, kunhan talohytiöön suunniteltu ikkunaremppa saadaan tehtyä.


Alunperin haaveilin kodinhoitotilaan mandalakuvioitua pyöreää mattoa, mutta sitten äitini bongasi minulle Eurokankaan alesta pyöreän tumman juuttimaton vaaleanruskealla reunalla ja tykästyin siihen kovasti. Oviaukko näyttää nyt vaaleana huomattavasti modernimmalta ja yläpuolelleen se sai metallisen hämähäkkikoristeen, jonka olen vuosia sitten ostanut Tiimarista.

Tuleva ikkunaremontti tulee vaikuttamaan tietenkin myös kodinhoitotilan ilmeeseen. Sen jälkeen mietin vähän verhoratkaisuja uusiksi. Lisäksi pitäisi hoitaa se pyykkikoneen takainen seinä kuntoon. Luvassa on siis (toivottavasti tämän vuoden aikana) toinenkin postaus kodinhoitotilan uudistuksista.

Mitä tuumit lopputuloksesta? Entäpä mitä itse laittaisit pyykkikoneen yllä olevaan tilaan?

6 kommenttia:

  1. Kiva ja siisti lopputulos! :) Kodinhoitohuone on mun mielestä varmaan se vaikein huone kun haluis koko kämpän omaan tyyliin sopivaksi. Onneks just erilaisilla säilytyslaatikoilla saa haluamaansa ilmettä ja on se heti siistimmän näköinen, kun tavarat eivät loju hyllyillä.

    Toinen, mikä aina aiheuttaa mietintää, on vaatehuone. En tiiä, miten se mulla ainakin aina tuppaa menemään kaaoksen puolelle. :D Olispa iso vaatehuone, missä kaikki vaatteet olisi siististi henkareissa! Yleensä vaatehuoneet on niin pieniä, ettei sinne mitään ihmeellisiä sisustusratkaisuja pysty tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kyllä, kodinhoitohuone on haastava, kun siinä funktionaalisuus on niin tärkeässä osassa ja ainakin meillä menee ulkonäön edelle. Sisäinen Monica Gellerini tahtoisi tehdä vielä joskus jonkin tuotekollaasi-tyyppisen postauksen synkiökotiin sopivista siivoustarvikkeista :D Olisi kiva saada harmonisoitua pikkuhiljaa kaikki siivoustarvikkeet tyyliin sopiviksi, mutta se tulee viemään aikaa. Esim. imuria ei viitsi laittaa vaihtoon vain siksi, että se on väärän värinen.

      Vaatekaappi tai -huone tuppaa aina räjähtelemään säännöllisin väliajoin. Ongelman syynä on kai hektinen arki, kun ei muka ole aikaa ottaa pinon keskeltä vaatetta sotkematta koko pinoa. Meillä olisi myös pieni "vaatehuone", mutta meinattiin tehdä siitä puhtaasti vaan tavaran varastointiin tarkoitettu tila. Tosin projekti on nyt tyssännyt siihen, että ei meinata löytää siihen sopivan kokoisia kaappeja.

      Poista
  2. Ehkä pyykkikoneen taakse voisi laittaa peilin tai peilikaapin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Assosioin peilikaapit jotenkin tosi vahvasti kylppäriin, mutta täytyypä pohtia tätä. :)

      Poista
  3. Lopputulos on tosi raikas ja seesteinen! En nyt myöskään voi olla kuvittelematta, että jompikumpi teistä päättää yhtäkkiä kesken pyykinlaiton karata ikkunasta. 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Onneksi pyykinpesu on mun tehtävälistalla, ja satun jopa tykkäämään siitä, niin ei ole tarvetta paeta. :'D

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥