Sivut

lauantai 7. tammikuuta 2023

Siivouskalenteri avuksi arkeen

Vuosi sitten uudenvuoden postauksessa mainitsin siivouskalenterin. Ajattelin jutella siitä nyt vähän lisää, koska tammikuussa moni hakee uusia suuntaviivoja tai hienosäätöä arkeen.

Tämä on kolmas vuosi, kun tein meille siivousta ryhdittämään kalenterin, koska se on tuntunut olevan suureksi avuksi. Olen vuokrallakin asuessa pitänyt hyvää huolta aina kulloisestakin asunnostani, mutta nyt kun tämä koti on ikioma, niin mielenkiinto on uudella tasolla ja kaipasin asiaan lisää järjestelmällisyyttäkin. Tämä aihe havainnollistaa samalla rakkauttani taulukoita ja listoja kohtaan.

Imurointi, vessan pesu ja muut usein toistettavat askareet on helppo muistaa, koska ne ovat tiivis osa arkea. Kun mennään kuukausittain tai harvemmin tapahtuviin kotitöihin, on tilanne toinen. Muistatko esimerkiksi, koska teit viimeksi tiskikoneen puhdistuspesun tai milloin tyhjensit pyykkikoneen nukkasihdin? Jos asut toisen aikuisen kanssa, voi kotityöt jakaa, mikä on mainio juttu, mutta samalla aikajana hämärtyy entisestään.

Siivouskalenterin voi tehdä käsin tai vaikkapa Wordilla, jolla tein omani. Suunnittele, kuinka usein mikäkin askare toistuu (esim. joka toinen kuukausi tai kerran vuodessa) ja etsi tarvittaessa tietoa avuksi. Huomioi myös, että jotkin askareet ovat sidoksissa vuodenaikaan. Esimerkiksi ikkunat kannattaa pestä lämpimään vuodenaikaan ja pakastin sulattaa talvella. Jokaisen kuukauden kohdalle kannattaa jättää vähän ekstratilaa, niin voit täydentää askareita pitkin vuotta. Oma siivouskalenterini jatkaa evoluutiotaan varmasti myös ensi vuonna.

Kuvassa näkyvä kissan muotoinen siivoussieni on muuten Scrub Mommyn special edition. Tiesittekö, että ulkomailla oli syksyllä myynnissä Scrub Daddylta myös halloween special edition? Frankensteinin hirviön, kummituksen ja kurpitsan muotoisilla siivoussienillä kuuraillessa olisi taatusti hymy herkässä.

Oletko organisoinut siivousta jotenkin? Entä mitä tuumailit postauksen aiheesta, saako kertoa siivousjuttuja toistekin? :D

6 kommenttia:

  1. Pitäisi kyllä tehdä semmonen kerran vuodessa kalenteri kaikista ilmaventtilien imuroinnista ja puhdistamisista ym. tehtävistä! Usein vasta kun tulee hajuhaittoja tai ongelmia tulee ehkä tartuttua asioihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin meillä tämä on ollut suureksi avuksi! :) Monessa taloudessa on varmasti klassikkotilanne tuo, että harvoin tehtävät siivoushommat suorittaa vasta sitten kun on pakko :D

      Poista
  2. Mahtava idea! Tuntuu jotenkin idiootilta kun en ole tullut ajatelleeksi että ne voisi merkitä ihan omaan kalenteriinsa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä tämä lista asuu jääkaapin ovessa, jolloin sille myös altistuu molemmat asukkaat hyvin :)

      Poista
  3. Tämä on tosi hyvä idea! Itsellä on ollut vain kalenterissa toistuvina muistutuksina joitain siivousasioita, kuten kerran kuukaudessa ilmalämpöpumpun puhdistus. Mutta jos se jää joidenkin muiden kiireellisten juttujen jalkoihin, saatan unohtaa kännykän kalenterissa olleen muistutuksen. Sinänsä tällainen manuaalinen lista, johon voi piirrellä suoritusrukseja tai laittaa vaikka tarroja, voisi ratkaista ongelmaa. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Meillä keittiöpuutarhan sovellus muistuttelee kolmen päivän välein uuden veden lisäämisestä. Sen kanssa oon kans huomannut, että on ongelmallista esim. jos puhelimen joutuu käynnistämään uudelleen ennen kuin askareen on hoitanut, koska silloin ilmoitus poistuu. Tätä askaretta meillä ei tiheydensä vuoksi ole tässä kuukausilistauksessa, mutta mainio esimerkki siitä, miksi manuaalisessa listassa on puolensa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ♥
Thank you for commenting! ♥